subota, 14. februar 1998.

SEDNICA VLADE REPUBLIKE SRPSKE

Imenovan novi sef drzavne bezbednosti RS

Posete vladine delegacije Bonu i Becu ocenjene kao veoma uspesne. Ponistena odluka o dodeli 15 TV kanala studiju “S" na Palama

Banjaluka, Beta. - Vlada Republike Srpske (RS) imenovala je Sredoja Novica iz Banjaluke za novog nacelnika Resora drzavne bezbednosti RS, a Jagodu Nedic iz Doboja za novog sekretara vlade. Na preksinocnjoj sednici odrzanoj u hotelu “Slateks" u Slatini kod Banjaluke, kako prenosi Srna, ukinuta je odluka prethodne vlade RS o dodeli radio-difuznih frekvencija na privremeno koriscenje. Time je ponistena odluka o dodeli 15. TV kanala studiju “S" na Palama, a ukinuta je i odluka o poslovno-tehnickoj saradnji izmedju Srpske radio-televizije i Kanala “S". Dodikova vlada je ponistila i odluku o prenosu osnivackih prava javnog preduzeca “Javnost" i javnog novinsko-stamparskog preduzeca “Oslobodjenje" uz napomenu da se ispita rad poslovnica “Oslobodjenja" u Novom Sadu i Beogradu. Van snage stavljene su i odluke prethodne vlade RS koje su proizvele novcane obaveze u visini od 27 miliona dinara i oko 900.000 nemackih maraka, jer nemaju zakonsko uporiste. Vlada je prihvatila i predlog ministra obrazovanja da se do 30. marta izaberu direktori svih osnovnih i srednjih skola na osnovu strucnih, a ne stranackih kriterijuma.

Ministri su u celosti prihvatili informaciju premijera Milorada Dodika o zvanicnoj poseti vladine delegacije Bonu i Becu i obe posete ocenili “kao veoma korisne i uspesne". Posebno je istaknuta cinjenica da je ministar inostranih poslova Nemacke Klaus Kinkel obecao “podrsku budzetu RS od 31 milion nemackih maraka", kao i deblokadu donatorskih sredstava EU. Dodik je ministre upoznao i sa sadrzinom razgovora koje je vodio sa austrijskim sefom diplomatije Volfgangom Siselom, kao sa svojim svedocenjem u arbitraznom procesu za oblast Brckog u Becu. Izvestaje u ovim posetama podneli su jos ministar za trgovinu Nikola Kragulj i ministar za saobracaj i veze Marko Pavic, koji je ucestvovao na prezentaciji privrednog potencijala RS u Frankfurtu.

Vlada RS odlucila je takodje da uputi na javnu raspravu Zakon o preduzecima koji predvidja sve oblike vlasnistva. Rasprava ce trajati do 5. marta. Na sednici su utvrdjeni predlozi Zakona o unutrasnjim poslovima i Zakona javnom redu i miru, koje bi parlamnet trebalo da usvoji po hitnom postupku, a utvrdjen je i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj policiji. Zbog promene sedista vlade iz Srpskog Sarajeva u Banjaluku, na usvajanje po hitnom postupku upuceni su i predlozi zakonskih resenja o Ustavnom i redovnim sudovima. Na usvajanje po hitnom postupku upucen je jos niz zakona iz oblasti rada, zaposljavanja, imovinsko-pravnih odnosa i poljoprivrede.

Vlada najavljuje rasvetljavanje svih afera

Banjaluka, FoNet. - Predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je da je Vlada formirala strucne ekipe koje ce u roku od nekoliko dana predloziti konkretne mere za resavanje problema u vezi sa radom carina, finansijske policije i odeljenja za privredni kriminalitet u sastavu Ministarstva unutrasnjih polova RS. Dodik je u izjavi SRNI rekao da je Vlada kasno preksinoc, na zatvorenom delu Pete sednice u Slatini kod Banjaluke razmatrala kontrolu rada ovih institucija u periodu od potisivanja Dejtonskog sporazuma, kao i rasvatljavanje onih afera koje su bile pokrenute, ali nisu do kraja rasvetljene. On je naglasio da ce detaljno i potpuno biti istrazene cak i one afere koje su voljom politickih struktura bile zaustavljene kroz pravosudni sistem. Premijer RS je najavio nastavak sednice vlade za sinoc.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /