subota, 14. februar 1998.

POSLOVNO UDRUZENJE POSREDNIKA U PROMETU NEKRETNINA

Dokazacemo Vladi da je nestrucna

Vec deset dana u beogradskim sudovima nije sklopljen ni jedan kupoprodajni ugovor

Bezgotovinsko placanje nepokretnosti i motornih vozila bice obavljeno u strogoj diskreciji, obacavaju bankari koji su juce usaglasili uputstva za primenu Uredbe o merama finansijske discipline. Za susret kupca i prodavca i bankara koji ce posredovati u novcanoj transakciju bice obezbedjena posebna prostorija u banci da bi se izbegle moguce neprijatnosti na salterima.

U Udruzenju banaka Jugoslavije je preko noci doneta odluka da se ne usvaja nikakav medjubankarski sporazum vec samo uputstva za one banke koje odluce da ucestvuju u prometu nepokretnosti i motornih vozila. Sudeci prema ocenama bankara, izrecenim na jucerasnjoj sednici Odbora za razvoj poslova sa stanovnistvom Udruzenja banaka Jugoslavije, ovi poslovi donece bankarima dodatne troskove koje ce oni, svakako, ukalkulisati u svoju provizuju.

Procenjujuci na osnovu onoga sto su na jucerasnjoj konferenciji za novinare izneli predstavnici Poslovnog udruzenja posrednika u prometu nekretnina bankarima se nece ni pruziti prilika da ucestvuju u prometu na ovom trzistu. Vec deset dana u beogradskim sudovima nije sklopljen ni jedan kupoprodani ugovor, a predsednici sudova stopirali su overu i onih ugovora na koje se ne odnosi Uredba. “Ukoliko se ne stopiraju sporne odredbe koje se odnose na promet nekretnina spremni smo da napravim cirkus i Vladi Srbije dokazemo koliko je nestrucna. Postoje nacini kako da se propisi zaobidju, a mi im dajemo priliku da se casno izvuku iz bruke koju su napravili", istice Vladan Vukosavljevic, potpredsednik ’Krova".

U novosadskom Opstinskom sudu ne primenjuju republicke mere

Zakleli se zakonu, a ne uredbi

Novi Sad. - Na salterima za overe ugovora u novosadskom Opstinskom sudu svi poslovi se obavljaju bez ikakve guzve i - na stari nacin. Uredba Vlade Srbije o finansijskoj disciplini stigla je i na ovu adresu, ali u Opstinskom sudu procenjeno da je ne treba primenjivati jer je u suprotnosti sa mnogim saveznim i republickim zakonima. Izvori “Nase Borbe" tvrde da je u Opstinskom sudu u Novom Sadu odrzan sastanak sudija direktno vezanih za rad salterske sluzbe, koje su tom prilikom rekle da uredbu nece primenjivati jer su se svojevremeno “zakleli da sprovoditi zakone, a ne uredbe". Na isti nacin, kazu novosadske sudije, radi se jos jedino u Vrscu.

P. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /