subota, 14. februar 1998.

USAGLASENA UPUTSTVA BANKARIMA O NACINU PLACANJA NEPOKRETNOSTI I MOTORNIH VOZILA

Primena od ponedeljka uz strogu diskreciju

Saveznoj vladi ce biti upucena inicijativa za dopunu propisa o deviznom poslovanju, da bi mere mogle da se sprovode

Umesto najavljenog medjubankarskog sporazuma juce su u Udruzenju banaka Jugoslavije usaglasena uputstva o nacinu placanja po osnovu prometa nepokretnosti koja su predvidjena Uredbom o finansijskoj disciplini. Preko noci je medju bankarima postignut dogovor da se ne stavlja potpis ni na kakav obavezujuci dogovor, pa ce umesto sporazuma bankarima biti prosledjena samo uputstva kojih treba da se pridrzavaju samo one banke koje odluce da ucestvuju u prometu nekretninama na nacin kako je to novim merama predvidela Vlada Srbije.

Vec od ponedeljka banke ce biti spremne da se pridrzavaju novih pravila koja, kako je juce priznato, nisu jos usaglasena sa saveznim propisima o deviznom poslovanju u delu koji se odnosi na poslovanje sa fizickim licima. Naime, do sada je bio utvrdjen godisnji maksimum deviza koji banke mogu da isplate gradjanima, a u uputstvima, koja su juce usvojena na sednici Odbora za razvoj poslova sa stanovnistvom Udruzenja banaka, navedeno je da su banke duzne da na osnovu kupoprodajnog ugovora prodavcu isplate neogranicen iznos deviza. Stoga ce Saveznoj vladi biti upucena inicijativa da se dopune propisi o deviznom poslovanju.

“Obavljanje uplata i isplata po osnovu prometa nepokretnosti i motornih vozila je uobicajen bankarski posao, a to je sansa bankama da vrate izgubljeno poverenje gradjana. Dogovoreno je da se ova placanja ne obavnjaju na salterima vec u posebnoj prostoriju, jer ovi poslovi zahtevaju diskreciju. Bankari su obavezni da odmah prodavcu isplate devize, a dinare najkasnije u roku od tri dana", rekao je Rade Backovic, specijalni savetnik u Udruzenju banaka.

Razlika izmedju prodajnog i kupovnog bankarskog kursa je, kako tvrde bankari, svega dve pare, ali ce banke sve svoje usluge naplacivati. Predvidjeno je da se potvrde o bezgotovinskom placanju, koju banka daje kupcu i prodavcu naplacuju 100 dinara ukoliko se odnosi na kupoprodaju vozila i nepokretnosti u dinarima, a 200 dinara ukoliko je vozilo prodato za devize i 300 ako je promet nekretnine ugovoren za devize. Pored toga banke ce naplacivati i usluge provere ispravnosti novcanica, kao i otvaranje dinarskih i deviznih racuna, a verovatno ce u troskove uracunati i cuvanje novcanica i obezbedjivanje dodatnih sefova.

Juce je predlozeno da se na novac iz prometa nekretninama i motornim vozilima, koji se vrsi preko bankarskih racuna, ne placa obavezno osiguranje depozita, jer bi to bankama donelo dodatne troskove. Culi su se i predlozi da se menjaju propisi o blagajnickom maksimumu, sto nagovestava da primena novih propisa nece biti tako jednistavno sprovodljiva, kako je usvajanjem Uredbe najavljeno.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /