subota, 14. februar 1998.

NEZAVISNI SINDIKAT GSP NAJAVIO ZA DANAS STRAJK UPOZORENJA

Jednocasovna obustava rada

Vec je 13 februar a mi jos nismo dobili decembarsku platu. Gradska vlada je u vreme januarskog strajka obecala postovanje dinamike isplate po kolektivnom ugovoru, a tek nam je 26. januara dala samo 30 odsto decembarske akontacije. Ako u toku dana ne stignu pare danas 800 nasih vozaca odrzace jednosatni strajk upozorenja a u ponedeljak cemo poslati zahtev gradskoj vladi za totalni strajk postujuci zakonskih deset dana o prethodnoj najavi, rekao je predsednik Nezavisnog sindikata GSP, Milan Simic na jucerasnjoj konferenciji za stampu.

Simic je izneo da od 2. februara kada je ustolicen novi v.d. generalnog direktora GSP kojeg je postavila gradska vlada nije doslo do nikakvih promena u preduzecu osim sto je najavljeno ukidanje jednog slobodnog dana i povecanje vozackih smena. “Najveca tragedija je uvodjenje konduktera sa cenom od tri dinara. Karta nije smela biti skuplja od dinara jer bi je tada narod mogao placati, smatra predsednik sindikata koji broji negde oko 1500 clanova. Problem je i alternativni prevoz pri cemu je gradska vlada ta koja krsi zakon. Privatni autoprevoznici rade kako im se prohte ne postujuci turazu i vreme polaska.Mi jesmo za konkurenciju ali da se prethodno kupe nova vozila sa 400 miliona dinara koje nam duguje republicka vlada za subvencionisane kategorije putnika. Sta je bilo od obecanih 50 novih motora. Sa malo ulaganja osposobilo bi se jos loo vozila samo kada bi gospoda iz gradske vlade ispostovali prioritete iz GSP, rekao je Simic.

Z.M.

Davacemo koliko imamo

Ja se ne uzbudjujem zbog najave strajka. Koliko para imamo toliko i dajemo.Dogovorili smo se da danas uplatimo 19 miliona dinara za decembarsku platu proizvodnim radnicima dok bi preostalih 7 miliona dinara , za zarade ostalih radnika ostavili za ponedeljak ili utorak. Po budzetskim sredstvima za ovu godinu mozemo izmiriti samo onoliko koliko imamo a ne koliko je neko zamislio.U kontekstu toga ako neko hoce da strajkuje neka strajkuje, izjavio je potpredsednik gradske vlade Bojan Dimitrijevic. Iz Nezavisnog sindikata najavljuju i mogucnost sutrasnje reprize jednosatnog strajka upozorenja ako plate ne stignu.Pozivaju se na odrebe kolektivnog ugovora po kome su decembarsku platu trebali da dobiju jos 10.januara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /