subota, 14. februar 1998.

DELEGACIJA SRBA SA KOSMETA ZAVRSILA POSETU VASINGTONU

Jedino resenje za krizu - pregovori tri strane

Episkop rasko-prizrenski Artemije i predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic pocinju desetodnevni obuilazak SAD, a vracaju se u Vasington 24. februara na razgovor sa Klintonovim izaslanikom Robertom Gelbardom

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Zadovoljna prilikom koju je dobila i prezadovoljna prijemom na koji je naisla, delegacija Srba sa Kosmeta - koju predvode episkop rasko-prizrenski Artemije i predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic - zavrsila je trodnevnu posetu Vasingtonu koju su obelezili uspesni susreti u americkom Kongresu i Stejt Departmentu, kao i sa predstavnicima nekih od ovdasnjih instituta i nevladinih organizacija.

Americki sagovornici - prema prvim informacijama iz domacih izvora - pokazali su veliki interes i podrzali stav srpske delegacije da se do resenja nagomilanih problema na Kosmetu moze doci samo miroljubivim i demokratskim putem. U ovom konkretnom slucaju - oko cega su bile potpuno saglasne obe strane - to bi znacilo uspostavljanjem procesa dijaloga u kome bi, pored vlasti iz Beograda i izaslanikaalbanske strane, ravnopravno ucestvovali i predstavnici Srba sa Kosmeta.

Imajuci u vidu pozicije iskljucivosti koje s tim u vezi karakterisu predstavnike beogradskog rezima i albanskih lidera iz Pristine, domacini su pokazali primetan interes za ovu i ostale poruke vladika Artemije i Momcila Trajkovica, koje su se cule u Vasingtonu proteklih dana. Sto se toga tice, americka administracija i zakonodavci sa Kapitol Hila imali su po prvi put priliku da se izvorno upoznaju i sa vidjenjima kosmetske situacije od strane onih ocijoj se kozi tu prvenstveno radi - a na koje su dosad prevashodno gledali kroz prizmu one nedavne izjave sefa nemacke diplomatije Klaus Kinkel kojom je konstatovano da je za medjunarodnu zajednicu neodrzivo dalje tolerisanje situacije na Kosmetu gde “manjina do 10 odsto terorise vecinu od 90 odsto stanovnistva".

A, kao zajednicki imenitelj tih poruka - s kojima su pojavili u Vasingtonu episkop rasko-prizrenski i predsednik Srpskog pokreta otpora - mogla se izvuci ostra osuda primene kako policijske represije tako i terorizma u ostvarivanju politickih ciljeva na Kosmetu, uz istovremeno zalaganje na drugoj strani za demokratizaciju Srbije, sto bi - kako je istaknuto u ovim razgovorima- otvorilo put za resavanje problema Kosmeta u okviru Srbije i Jugoslavije, resenjem kojim bi se (kako je tim povodom posebno naglaseno) podjednako postovala prava svih gradjana i stvorili uslovi za izvlacenje iz sadasnje ekonomske krize.

“Za Albance sa Kosmeta neophodno je da odustanu od svojih maksimalistickih zahteva za otcepljenjem i da se, umesto toga, aktivno ukljuce u politicki zivot Srbije" - izjavio je u Vasingtonu Momcilo Trajkovic, naglasavajuci istovremeno da Srbi sa Kosmeta “ne pristaju vise da budu predmet manipulacije rezima u Beogradu" i traze zbog toga resenje za kosmetski problem u neodloznom uspostavljanju politickog dijaloga u kome bi bili ravnopravno angazovani i njihovi predstavnici.

Americka analiza i zvanicna reakcija na ovu poziciju delegacije kosmetskih Srba bice poznata, najverovatnije, tek kroz desetak dana, kad se vladika Artemije i prvi covek pristinskog Srpskog pokreta obnove budu ovde ponovo pojavili, posle turneje po SAD.

U medjuvremenu, u Vasingtonu je gostima sa Kosmeta moglo da se kaze uglavnom samo ono sto je i dosad bilo poznato u vezi sa krizom koja se ovde smatra potencijalno mozda i najozbiljnijom u tekucoj seriji potresa na prostoru bivse Jugoslavije. A, to je bilo saopstenje da americka administracija nema neko svoje resenje za situaciju na Kosmetu, ali da zato ima punu podrsku i saglasnost evropskih i ostalih zapadnih saveznika u proceni da se neodlozno mora regulisati polozaj i status albanskog stanovnistva u ovoj pokrajini, da ta pokrajina mora da ostane u sastavu Srbije (odnosno SRJ) - kao i da jedini prihvatljivi put do tog resenja predstavljaju srpsko-albanski pregovori u koje bi, kako se ovde smatra, bilo sasvim logicno da budu ukljuceni i predstavnici kosmetskih Srba. Svaki sporazum sa tih pregovora - kao sto je to u Vasingtonu ukazano vec vise puta - bio bi prihvatljiv za Ameriku i ostale spoljne faktore koji se (u nedostatku tog prelomnog koraka) sve vise angazuju u nastojanjima da se pronadje izlaz iz ove najnovije balkanske krize.

Episkop rasko-prizrenski Artemije i lider Srpskog pokreta otpora iz Pristine Momcilo Trajkovic pocinju od nedelje visednevnu posetu Njujorku, a put ih potom dalje vodi u Cikago, Klivlend i Boston, pre nego sto se na kraju ove americke turneje vrate u Vasington, gde 24. februara imaju zakazan susret sa specijalnim Klintonovim izaslanikom za bivsu i preostalu Jugoslaviju Robertom Gelbardom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /