subota, 14. februar 1998.

VASINGTONSKA PLATFORMA KOSMETSKIH SRBA

Demokratizacijom do zajednickog zivota

“Sadasnju situaciju na Kosovu i u Metohiji, u odsustvu politicke inicijative aktuelnoig rezima u Srbiji, karakterisu teroristicke akcije ekstremnih albanskih separatista, policijska represija i kontinuirani egzodus srpskog i crnogorskog stanovnistva" - kaze se u uvodu dokumenta koji su vladika Artemije i Momcilo Trajkovic prezentirali proteklih dana sagovornicima u Vasingtonu. U ovoj platrformi za razgovor episkopa rasko-prizrenskog i predsednika kosmetskog Srpskog pokreta otpora (koju za nase citaoce prenosimo u celosti), konstatuje se da potraga za mirnim i odrzivim resenjem problema Kosmeta mora da pociva na sledecim principima:

1. Mora doci do odricanja od nasilja i mora se izbegavati upotreba svake sile. (Svi vidovi nasilja i teroristickih napada na ljude, policiju i verske pomenike moraju da budu osudjeni; policija mora da se uzdrzi od svake nepotrebne represije, a druga strana od svake vrste terorizma).

2. Potpuna garancija ljudskih prava: puna jednakost svih gradjana pred zakonom; odbijanje bilo koje vrste diskriminacije na nacionalnoj, verskoj i politickoj osnovi.

3. Demoratizacija Republike Srpske i SR Jugoslavije mora da bude nastavljena ubrzanim tempom, uz puno postovanje svih medjunarodnih normi.

4. Traganje za resenjima mora da bude nastavljeno upotrebom demokratskih sredstava i dijalogom zasnovanom na ravnopravnosti, toleranciji i medjusobnom postovanju.

5. Traganje za resenjima mora da vodi ka stalnom, mirnom i demokratskom zajednickom zivotu svih naroda na Kosovu i u Metohiji, sa punim postovanjem multinacionalnog karaktera regiona. Neprihvatljiva su resenja koja bi mogla da vode ka stvaranju nacionalno homogenih jedinica i emigraciji nekog od naroda sa Kosova i Metohije.

6. Puno postovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i SR Jugoslavije, kao i neprikosnovenost njihovih granica, moraju da budu osnova za dalja resenja.

7. Regulisanje statusa ilealnih imigranata i njihovih naslednika, koji su se doselili na Kosovo i Metohiju u periodu posle 1941.

8. Organizovanje popisa kojim bi se ustanovila stvarna demografska situacija Kosova i Metohije.

9. Garancija ravnopravnosti svih religija i vera.

10. Demografska pitanja Kosova i Metohije resavati u skladu sa medjunarodnim iskustvima (uz postovanje porodicnog prava).

11. Puno postovanje ustavnog prava svim gradjanima Kosova i Metohije na mirno okupljenje i demonstriranje, pri cemu ce se policija i demontranti uzdrzavati od svakog vida nasilja.

12. Postovanje pune slobode masovnih medija i ostalih formi informisanja.

13. Obrazovni problemi albanskih ucenika i studenata moraju da budu reseni u skladu sa medjunarodnim normama i ugovorima.

14. Potrebno je prihvatanje medjunarodnih inicijativa i posredovanja, pod uslovom da se time ne krsi nacionalni suverenitet i(li) teritorijalni integritet Republike Srbije ili SR Jugoslavije, kao i da to ne podrazumeva nametnuta resenja.

15. Podrska projektima regionalne integracije i uspostavljanja dobrosusedskih odnosa sa okolnim drzavama. Drzavne odnose sa svim susednim drzavama potrebno je unapredjivati razvijanjem bilateralne i regionalne politicke i ekonomske saradnje, kao sto je SECI. Prihvacena resenja ne bi trebalo da budu u suprotnosti procesima regionalne saradnje i stabilnosti, vec inspirisana idejama politicke, ekonomske, naucne, kulturne i informativne saradnje.

16. Potrebno je da bude uspostavljena funkcija ombudsmana (zastitnika ljudskih prava) nacionalnih i ljudskih prava gradjana Republike Srbije i SR Jugoslavije.

17. Za resavanje pitanja Kosova i Metohije potrebno je uzeti u obzir sve ostale inicijative drzavnih institucija, nevladinih organizacija, pojedinaca i medjunarodnih organizacija.

18. Resenja zasnovana na ovim principima ne bi trebalo da budu inkonsistentna sa vazecim medjunarodnim pravom i relevantnim medjunarodnim dokumentima, niti da budu na racun i jedne od sad suprotstavljenih strana na Kosovu i u Metohiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /