subota, 14. februar 1998.

IBRAHIM RUGOVA POZVAO KOSOVSKE SRBE DA UCESTVUJU NA PARALELNIM IZBORIMA

Beograd izbegava dijalog

Fehmi Agani najavljuje sastanak grupe “tri plus tri" za kraj februara

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova ocenio je da ce najavljeni paralelni parlamentarni i predsednicki izbori na Kosovu omoguciti uspostavljanje dijaloga Beograda i Albanaca.

Rugova je na jucerasnjoj konferenciji za novinare u Pristini pozvao i Srbe sa Kosova da ucestvuju na predstojecim paralenim izborima, jer su to “i njihovi izbori". On je rekao da Beograd pojacava mere represije, posebno nad politickim, humanitarnim, sindikalnim i prosvetnim radnicima albanske nacionalnosti na Kosovu u cilju vece destabilizacije sveukupne situacije uoci izbora, zakazanih za 22. mart. Prema Rugovinoj oceni, dokaz pojacane “provokativne" politike srpskih vlasti na Kosovu je i to sto je policija ove nedelje na kontrolnim punktovima na putu Pristina-Pec kod Komorana i Kline “zaustavila i zlostavljala vise Albanaca".

O pogorsanju stanja na Kosovu svedoci i, kako je rekao Rugova, najnoviji izvestaj Kosovskog odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda. U izvestaju tog odbora za prosli mesec navodi se, rekao je Rugova, da su u januaru ubijena tri kosovska Albanca i da je “raznim maltretiranjima" bilo izlozeno njih 313.

Sve vecu zabrinutost medjunarodne zajednice za situaciju na Kosovu potvrdili su i nemacki i austrijski ambasadori u SR Jugoslaviji Vilfrid Gruber i Volfgang Petric, prilikom boravka u pokrajini 10. februara, istakao je lider kosovskih Albanaca. Rugova je odbacio optuzbe da kosovski Albanci imaju svoj paralelni univerzitet. “Univerzitet u Pristini je kosovski univerzitet, a Ustav Kosova garantuje i Srbima i svima ostalima pravo na skolovanje na maternjem jeziku", naglasio je on.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Fehmi Agani najavio je za kraj februara sastanak grupe “Tri plus tri" za sprovodjenje sporazuma o normalizaciji obrazovanja na Kosovu. Sporazum o normalizaciji obrazovanja na albanskom jeziku na Kosovu potpisali su u septembru 1996. godine, tadasnji predsednik Srbije Slobodan Milosevic i Rugova. Agani je, medjutim, ocenio da ne ocekuje neki konkretniji rezultat od tog sastanka, jer ni jedna ni druga strana ne odustaju od svojih pozicija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /