subota, 14. februar 1998.

ZAHTEV SDP CG, NAKON RAZGOVORA SA LUIZ ARBUR

“Slucaj Strpci" - za Haski tribunal

Kako ni posle pet godina od nestanka 82 putnika iz voza Beograd-Bar nema garancija da ce ovaj ratni zlocin biti sankcionisan u Crnoj Gori i SRJ, insistiramo da procesuiranje preuzme Medjunarodni tribunal - kaze Rifat Rastoder, potpredsednik SDP CG

Podgorica. - Socijaldemokratska partija Crne Gore ce insistirati da procesuiranje otmice putnika u Strpcima, krajem februara 1993. godine preuzme Haski tribunal, jer, kako je istaknuto na jucerasnjoj konferenciji za novinare, nema garancija da ce ovaj ratni zlocin biti valjano okoncan u Crnoj Gori i SRJ. Gospodja Luzi Arbur, glavni tuzilac Haskog tribunala za ratne zlocine na prostorima prethodne Jugoslavije, prilikom posjete Podgorici, posebno je razgovarala sa predstavnicima Socijaldemokratske partije Crne Gore, koja se skoro pet godina predano bavi otmicom i zvjerskom likvidacijom gradjana Crne Gore iz voza na pruzi Beograd-Bar. “Mi smo i na sinocnjem sastanku sa gospodjom Arbur izrazili skepsu u domete sudskog procesa protiv jednog od, moram reci, perifernih aktera tog zlocina", rekao je Rifar Rastoder, potpredsjednik SDP.

Miloseviceva drzava - pribjeziste za zlocince

Prema miseljenju dr Burzana, zalosna je cinjenice da poslije svega, u Crnoj Gori ima politickih snaga koje se "kriju iza navodnih drzavnih interesa i svu krivicu pokusavaju prenijeti na narod". "Tako gospodin Bulatovic prije par dana pitanje izrucivanja izbjeglica naziva greskom i priznaje odgovornost drzavnih vlasti. Medjutim, on insistira na tome da samo Miloseviceva drzava ima pravo da se bavi time", rekao je dr Burzan, konstatujuci da se radi o onemogucavanju sankcionisanja odgovornosti, "buduci da je Milosevic od Srbije i Crne Gore napravio pribjeziste za zlocince".

"Kakva je to politika koja unistenje 82 covjeka naziva greskom", pita dr Burzan.

- Ako se ima u vidu da se glavni akteri - organizatori, izvrsioci i saucesnici po raznim osnovama, u optuznici uopste ne pominju, te da istrazni i sudski organi Crne Gore, u odsustvu volje i spremnosti nadleznih organa Republike Srbije i SRJ, objektivno i nijesu u mogucnosti da sloze cjelovit mozaik tog zlocina, ovaj sudski proces mogao bi se izroditi u svoju suprotnost i svojevrsnu amnestiju od odgovornosti glavnih aktera - rekao je Rastoder.

- Gospodji Arbur smo kazali da gradjani Crne Gore nijesu zlocinci i da zlocin nije dio nase tradicije. Zato niko nece nekaznjen ciniti zlo u nase ime - naglasio je dr DRagisa Burzan, potpredsjednik SDP, konstatujuci da je zahtjev Tribulana za izrucivanjem osumnjicenih za ratne zlocine legalno utemeljen i u skladu sa humanitarnim pravom. “Ispunjenje tog zahtjeva je jedan od uslova povratka u medjunarodnu zajednicu, ali i nacin oslobadjanja krivice i odgovornosti crnogorskog i srpskog naroda, poturale vlasti iz Beograda i Podgorice" - rekao je Burzan.

B. I. Milicic

JOKANOVIC KRITIKUJE TUZIOCA CRNE GORE POVODOM LUIZ ARBUR

Susovic me nije informisao

Beograd, Beta. - Jugoslovenski drzavni tuzilac Vukasin Jokanovic kritikovao je juce drzavnog tuzioca Crne Gore sto ga nije obavestio o razgovorima sa glavnim tuziocem Haskog tribunala Luiz Arbur. Odnos drzavnog tuzioca Crne Gore nije u redu, izjavio je Jokanovic Radio Beogradu i istakao da je tuzilac Crne Gore duzan da postuje savezni Ustav i savezne zakone. Jokanovic je izjavio da je kao savezni drzavni tuzilac jedino on ovlascen da preuzima obaveze u pogledu saradnje sa Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu. U intervjuu Radio Beogradu Jokanovic je rekao da je u razgovoru sa Luiz Arbur izrazio cudjenje sto je "planirala razgovor sa drzavnim tuziocem Crne Gore, a ne i sa tuziocem Srbije.

"Krivicna dela za koje se interesuje gospodja Arbur su iz savenog krivicnog zakona i ja sam nadredjeni tuzilac za ta dela republickim tuziocima, pa i Susovicu", izjavio je Jokanovic. On je rekao da ga tuzilac Crne Gore Vladimir Susovic nije informisao o razgovorima koje je imao u Podgorici sa Luiz Arbur i istakao da je "tuzilac Crne Gore, kao i u Srbiji, duzan da me detaljno informise o sadrzini tih razgovora".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /