ponedeljak, 16. februar 1998.

ZIVADIN JOVANOVIC ZAVRSIO ZVANICNU DVODNEVNU POSETU ITALIJI

Kosovo - kljucno pitanje

Rim, FoNet, Beta. - Ministarstvo inostranih poslova Italije visoko je ocenilo razgovore jugoslovenskog ministra za inostrane poslove Zivadina Jovanovica tokom njegove dvodnevne poste Italiji i sefa italijanske diplomatije Lamberta Dinija, navodi se u saopstenju tog ministarstva. Posetom Jovanovica Italiji jos jednom je potvrdjen izuzetan kvalitet dijaloga i odnosa izmedju dve zemlje, navodi se u saopstenju i istice da je sef italijanske diplomatije "podrzao napore jugoslovenske vlade u pravcu demokratizacije i ekonomske liberalizacije u zemlji, jer ce to olaksati reintegraciju SRJ u medjunarodne organizacije".

Italijanski ministar inostranih poslova izjavio je da je Kosovo za medjunarodnu zajednicu jedno od kljucnih pitanja za normalizaciju odnosa sa SR Jugoslavijom. Dini je u petak primio sefa jugoslovenske diplomatije Zivadina Jovanovica, koji je u Rim doputovao na Dinijev poziv. "Dini je ponovio ocekivanje Italije i medjunarodne zajednice da ce doci do direktnih pregovora izmedju Beograda i Pristine, pocev od realizacije sporazuma o skolstvu pod pokroviteljstvom zajednice Sveti Edjidio, koji bi uskoro trebalo da dovede do otvaranja nekih fakulteta Pristinskog univerziteta", navodi se u saopstenju.

Italijanski ministar je izrazio zelju da ce "Beograd dozvoliti prisustvo Evropske komisije u Pristini" i dodao da ce brzi razvoj u tim oblastima moci da se oceni "samo pozitivno u Evropi". On je takodje izrazio zelju za stalnim napretkom jugoslovenskih vlasti na planu unutrasnje demokratizacije i liberalizacije privrede i naglasio neophodnost da SRJ poveca napore ka postepenom uskladjivanju svojih standarda sa evropskim.

Jugoslavenski sef diplomatije, Zivadin Jovanovic, zavrsio je u subotu po podne zvanicni deo dvodnevne posete Italiji, susretom sa sefom diplomatije Svete stolice monsinjorom Zan-Lujom Toranom.

"Kada je rec o medjunarodnim odnosima, dobili smo uverenje da Sveta stolica smatra da je Jugoslaviji mesto u svim evropskim i svetskim institucijama, jer se sva pitanja Balkana i regiona mogu uspesnije resavati ako je SRJ ravnopravan clan medjunarodne zajednice", ocenio je Jovanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /