ponedeljak, 16. februar 1998.

LIDER DEMOKRATA DR ZORAN DJINDJIC U VALJEVU

“Necemo biti taoci radikala"

Valjevo. - Ni pet meseci posle izbora Srbija nema Vladu mada “koalicioni partneri" intenzivno, iako tajno, pregovaraju. REzultat svih koalicija “leva ruka - desna ruka" dace samo nove mogucnosti za rad po principu “leva ruka - desni dzep", sto ce za ovu zemlju biti jos pogubnije - istakao je dr Zoran Djindjic, predsednik Demokratske stranke, na jucerasnjoj pres konferenciji u Valjevu. Srbiji su potrebne reforme. Njoj ni Vlada sastavljena od vrhova najjacih stranaka, u kojoj bi SPS nastupali Marjanovic i Tomic, SPO - Danica Draskovic i Bozic, radikale - Seselj i Vucic, a DS - Labus i Perisic, sustinski ne bi znacila nista.

“Crnogorski model", dodao je dr Djindjic, u Srbiji je tesko primenjiv. Ovde se SPS ne moze raslojiti na normalnu socijaldemokratsku stranku i nove komuniste “tipa Zjuganova" gde bi se moglo smestiti porodica Milosevic. Stoga ce se SPS pre istopiti kao santa leda no sto ce doci do podela na reformiste i komuniste.

Lider demokrata je potvrdio susret sa Vojislavom Seseljom, “na njegov zahtev", i minimu uslova za saradnju tom prilikom utvrdjen. Pre svega u pripremi uslova za nove izbore “kojih ce sigurno biti". Bez obzira na brojne razlike, DS i SRS ce i u Skupstini Beograda glasati za promene: umesto jednog, za cetiri potpredsednika, za promene u Studiju B, i kljucnim gradskim fondovima i Javnim preduzecima. Mada imamo vecinu da izaberemo i novog gradonacelnika, necemo to sutra ciniti, jer bi republicka vlast opet terala inat gradskoj, a nova gradska vlada bila bi talac radikala kao sto su na republickom nivou poslanici SPO taoci socijalista", rekao je Djindjic.

Pitanje Kosova moze se resiti jedino dijalogom i Srbi moraju preuzeti inicijativu kako za dva-tri meseca to ne bi ucinio neko drugi. Verovatno ce Milan Milutinovic biti zaduzen za “vadjenje vrucih krompira i vatre" posto slaba drzava, koja ne moze ni porez normalno da naplati, tesko moze uspesno resavati problem separatizma. Dokaz za to je i podatak da aparat sa 125.000 policajaca nema kontrolu nad pojedinim delovima Kosova i Metohije - istakao je dr Djindjic na jucerasnjoj pres konferenciji u Valjevu.

B. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /