ponedeljak, 16. februar 1998.

ZA POSLOVANJE DIREKTORA DIN ZNALO RUKOVODSTVO SRBIJE

Pljacka uz blagoslov

Radnici DIN-a Dragan Mitic i Ormer Kulak tvrde da su o malverzacijama Smiljka Kostica obavestili najvise organe Srbije i SRJ

Nis. - Sve sto je Smiljko Kostic uradio proteklih godina, radio je na stetu srpskog naroda, ali je cinjenica da je sve to cinio sa znanjem rezima u Srbiji, kao i sa znanjem bivseg i sadasnjeg predsednika Skupstine Srbije Dragana Tomica i predsednika srpske vlade Mirka Marjanovica - rekao je poslanik Srpske radikalne stranke Branislav Vakic.

On je jos 1995. godine sa skupstinske govornice ukazivao na “cudno poslovno ponasanje" Kostica. Osim skupstinske govornice sa koje je Vakic ukazivao na poslove Kostica srpski politicki vrh mogao je da se sa “cudnim" poslovima direktora DIN upozna i preko krivicne prijave dvojice radnika DIN, Dragana Mitica i Omera Kulaka, koji su Kostica optuzili da je izvrsio vise krivicnih dela u nameri da “sebi i onima koji su ga izdasno pomagali, pribavi imovinsku korist, ostetivsi drustvenu zajednicu i DIN za oko 50 miliona dinara".

Krivicna prijava, osim nadleznom Okruznom javnom tuzilastu u Nisu prosledjena je i Saveznom i republickom tuzilastvu, tadasnjem predsedniku SRJ Zoranu Lilicu, bivsem predsedniku Srbije Slobodanu Milosevicu, ex guverneru NBJ Dragoslavu Avramovicu, kao i republickom i saveznom ministarstvu unutrasnjih poslova.

Kostica su Mitic i Kulak optuzili da je od 1991. do januara 1995. godine, kao protiv usluge za pomoc u izgradnju porodicne kuce zaposljavao rodbinu pojedinih direktora, ili poveravao poslove uvoza repromaterijala, isporuke cigareta sa ogromnim rabatom. Prema krivicnoj prijavi, Kostic je za izgradnju jos tri kuce placeve kupovao od "Veletehne CIP", po ceni od 500, dok se ista velicina placa za gradjane kretala od 25 do 30.000 DEM. Oni su Kostica optuzili i da je izneo oko 126 miliona maraka u Makedoniju. Takve transakcije, prema krivicnoj prijavi Kosticu je navodno omogucila predsednik Komisije za iznosenje efektivnog stranog novca u NBJ Desa Stojanovic.

Mitic i Kulak su u krivicnoj prijavi naveli i da je o svim zloupotrebama Kostica obavesten SUP Nis, kao i "najvisa politicka tela u Srbiji" ali da nikakvog odgovora nije bilo jer oni "smatraju da je direktor DIN uspeo da korumpira i radnike SUP".

“Smiljko nije lopov on je samo pokazao da i u ovoj zemlji moze da se zivi kao i na zapadu. Sve ovo je smisljeno i upereno protiv izuzetno sposobnog direktora", kazu radnici DIN koji su zeleli da ostanu anonimni i koji svog bivseg direktora dozivljavaju kao velikog humanistu i “dobrog coveka".

Prema njihovim recima, Kostic je svojim radnicima omogucio da u vreme hiperinflacije zive dostojanstveno i normalno. “Radnici ne mogu da zaborave njegovo dobro. Mi i sada imamo plate na nivou profesora univerziteta. Smiljko je svima pomogao, a nije zaboravljao ni nase penzionere. Zahvaljujuci njemu, uspeli smo da prezivimo i sacuvamo svoje porodice u najteze vreme", kaze grupa radnika DIN o svom bivsem direktoru.

“Pre dve godine sa skupstinske govornice sam tvrdio da se Kostic bavi malverzacijama na stetu drzave i da u nekretninama u Nisu i okolini ima vise od 13 miliona maraka", kaze Branislav Vakic.

Prema njegovim recima,na narednom zasedanju Skupstine opet je pokusao da govori o zloupotrebama Kostica, ali mu predsednik Skupstine nije dao rec. “Pokazao sam Tomicu papir iz 1993. godine, sa potpisom direktora prodaje u NIS ’Jugopetrol’, iz koga se jasno vidi da je ta firma Kostica unapred obavestavala o promenama cene goriva. Rekao sam Tomicu da je to dokaz o njegovoj tesnoj saradnji sa Smiljkom Kosticem, a on mi je rekao da se pazim i cuvam glavu od crnogorske mafije, sa kojom je Kostic povezan", kaze Vakic.

Z. Kosanovic

Bogatstvo

“Gradnja kuce u selu Zitoradja, povrsine od 1500 kvadranih metara, zapoceta je krajem 1993. a zavrsena 1994. godine. Radove je izvodilo Gradjevinsko preduzece "Gradjevinar" iz Nisa. Finansiranje je, prema nasim informacijama, izvrsilo Privatno preduzece "Nini" iz Nisa, u vidu pomoci Mesnoj zajednici u selu Zitoradja. Kao protiv uslugu PP "Nini" je isporuceno 530 tona cigareta i omogucen uvoz repromaterijala za DIN, u vrednosti od 20 miliona maraka pri cemu "Nini" ostvario imovinsku korist za oko pet miliona maraka", navodi se u krivicnoj prijavi dvojice radnika DIN.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /