ponedeljak, 16. februar 1998.

MIP SLOVENIJE O NOVOM AKCIONOM PLANU SAD ZA JUGOISTOCNU EVROPU

Nastavak stabilizacije regije i drzava

Americki plan obuhvata Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju i Sloveniju i predvidja aktivnosti za vecu medjusobnu saradnju na multilateralnom nivou, prenosi ljubljanski “Dnevnik" izjavu predsednika slovenackog Ministarstva inostranih poslova Romana Kirna

Stevan Sicarov
dopisnik “Nase Borbe" iz Ljubljane

Takozvani americki akcioni plan za jugoistocnu Evropu predstavlja pokusaj jacanja saradnje u regiji za uspostavljanje stabilnosti i ne verujem da ce prerasti u nekakvu instituciju ili organizaciju, rekao je sef sektora multilaterale u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije Roman Kirn za ljubljanski list “Dnevnik" u vezi nacrta kog je krajem januara brojna americka delegacija predstavila u Ljubljani.

Slovenacki mediji su tada sturo govorili o planu “nadgradnje" SECI (Inicijative za saradnju u jugoistocnoj Evropi) koji bi za razliku od ekonomski usmerene Inicijative imao bezbednosno-politicki okvir. Sada, medjutim, “Dnevnik" pise kako je dokument objavila americka drzavna informativna agencija USIA, da ga je americki predsednik Bil Klinton predstavio prilikom nedavne posete bugarskog predsednika Petra Stojanova, ocenjujuci kako je to za Sloveniju “vrlo neprijatna cinjenica" jer nece biti vodeca u tom procesu, te da je “velika sramota" sto taj nacrt nije obelodanjen domacoj javnosti.

Prema pisanju ovog lista, americki plan obuhvata Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju i Sloveniju i predvidja “aktivnosti SAD na bilateralnom nivou na politickom, ekonomskom, odbrambenom i civilnom podrucju" te nastojanja za “vecu medjusobnu regionalnu saradnju na multilateralnom nivou". Akcionim planom predvidja se stvaranje medjuvladinih radnih grupa sa svakom drzavom posebno koje ce voditi americki strucnjaci i podrzavati americke drzavne agencije, i to za odbranu, finansije, trgovinu itd.

Akcioni plan, navodi “Dnevnik", predstavlja nastavak stabilizacije regije drzava u okolini drzava obuhvacenih Dejtonskim sporazumom, i povezan je sa nedavnom Sarajevskom deklaracijom koja kao pocetak druge faze Dejtona predstavlja osnovu povezivanja i novog suzivota u BiH, a kasnije i sire. Za Sloveniju americki akcioni plan znaci da ce morati da pokaze inicijativu pri stabilizaciji sire regije Dejtonskog sporazuma, ali i da ne moze racunati na clanstvo u NATO do konacne stabilizacije bezbednosnih prilika u Bosni i Hercegovini, ocenjuje “Dnevnik".

Na pitanje zasto u plan nije ukljucena Madjarska, iako je bila pozvana u SECI, Kirn je odgovorio da opseg drzava proizilazi iz drzava koje saradjuju u Partnerstvu za mir, a da je Madjarska vec pozvana za clanstvo u NATO. On je potvrdio da je slovenacka strana vec razgovarala sa americkom delegacijom o “nekim tackama saradnje", i dodao da se ne radi ni o kakvom “famoznom planu koji bi postavljao tracnice".

Slucajno ili ne, govor o novim strateskim planovima za siru regiju poklapa se sa nedavnom gromoglasnom najavom hrvatske drzavne televizije o drugojacijim planovima SAD i NATO, vezanim za zahteve za dobijanje NATO baza u Slavonskom Brodu i Zadru, planiranoj izgradnji najveceg vojnog poligona NATO u Evropi kod Livna, te autoputu Zagreb-Livno-Mostar, koji bi gradila americka firma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /