ponedeljak, 16. februar 1998.

PREMIJER RS U PRVOJ ZVANICNOJ POSETI ZAGREBU

Najavljeno uspostavljanje specijalnih odnosa sa Hrvatskom

Komisije vlada RS i Hrvatske za izbegla lica pocinje rad

Zagreb, Beta. - Republika Srpska (RS) zeli da uspostavi specijalne odnose sa Hrvatskom, izjavio je u subotu u Zagrebu premijer RS Milorad Dodik tokom svoje prve posete hrvatskoj prestonici. “Vlada RS je odlucna u nameri da u sto skorije vreme resi pitanja vezana za saobracaj, za vize. Vlada je, pre svega, zainteresovana za ekonomsku saradnju sa Hrvatskom", rekao je novinarima Dodik, a prenosi Frans-pres. On je ocenio da je prvi susret s vlastima u Zagrebu bio “veoma uspesan" i izrazio nadu da ce sva sporna pitanja biti “uskoro resena na nivou ekspertskih grupa". Tokom posete Zagrebu, Dodik je razgovarao sa premijerom Zlatkom Matesom, ministrom inostranih poslova Matom Granicem, ministrom finansija Borislavom Skegrom i sefom kabineta predsednika Franje Tudjmana Hrvojem Sarinicem.

Dodik je najavio formiranje komisije koja ce biti zaduzena za povratak nesrpskih izbeglica prognanih tokom rata sa teritorije RS. Ta komisija ce se sastati za 15 dana u Zagrebu. “Zadatak te komisije bice pre svega utvrdjivanje tacnog broja izbeglica (koje zele da se vrate) i resavanje imovinskih pitanja. Njihov povratak, naravno zavisi od njihove zelje, a nas je zadatak da im to omogucimo", rekao je Dodik.

Sef hrvatske diplomatije Mate Granic je rekao da su razgovori sa Dodikom bili “otvoreni i konstruktivni" i da su se odnosili na “sva otvorena pitanja, kao i na mehanizme za njihovo resavanje". “Vlada RS je podrzala otvaranje hrvatskog konzulata u Banjaluci, i mi se nadamo da ce sva pitanja vezana pre svega za pasose i zakon o drzavljanstvu biti resena do aprila, kako bi se stvorili neophodni uslovi za uvodjenje novog rezima viza", rekao je Granic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /