ponedeljak, 16. februar 1998.

DANAS ZAVRSNE KONSULTACIJE U PREDSEDNISTVU SRBIJE OKO SASTAVA NOVE VLADE

Milutinovic imenuje mandatara?

Sve pozvane parlamentarne stranke potvrdile ucesce ali ne odstupaju od ranijih stavova: za SRS razgovori su formalnost, SPO ocekuje odgovor na svoje zahteve, a ND ce podrzati samo premijera oko koga se dogovore SPS i SPO

Beograd. - Predsednik Srbije Milan Milutinovic zakazao je za danas zavrsne konsultacije sa predstavnicima politickih stranaka koje imaju svoje poslanicke klubove u Skupstini Srbije. Kako se ocekuje, Milutinovic bi nakon danasnjih razgovora trebalo da imenuje mandatara buduce vlade Srbije.

U Predsednistvo Srbije u devet casova stici ce prvo predstavnici SPS, generalni sekretar Gorica Gajevic i clan Izvrsnog odbora SPS Milomir Minic. U deset casova sa Milutinovicem ce razgovarati predstavnik SRS Stevo Dragisic.

Delegacija SPO ce biti u istom sastavu kao i na prethodnim konsultacijama. U 11 casova predsednik SPO Vuk Draskovic i predsednik poslanicke grupe SPO Milan Mikovic razgovarace sa predsednikom Srbije, a u 12 casova nastupa Jugoslovenska levica koju ce predstavljati predsednik Direkcije Ljubisa Ristic i predsednik poslanicke grupe JUL Milovan Bojic. Nova demokratija ima termin u 13 casova, a njeni predstavnici ce opet biti Dusan Mihajlovic i Zarko Jokanovic. Poslednje konsultacije Milutinovic ce obaviti u 14 casova sa predstavnicima Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara.

Danasnji razgovori u Predsednistvu za SRS bice samo formalni. Kako su najavili u ovoj stranci, oni nece podrzati manjinsku vladu SPS i JUL, niti ocekuju da budu ukljuceni u raspodelu ministarskih mesta u vladi koju bi levica formirala sa SPO, zbog cega kod Milutinovica ni ovoga puta ne idu predsednik stranke Vojislav Seselj i predsednik poslanickog kluba Tomislav Nikolic, vec “samo" predsednik GO radikala.

Atmosfera u SPO pred danasnje konsultacije je mirna. Prema tvrdnji portparola predsednika SPO Andjelka Trpkovica, u ovoj stranci danasnje razgovore smatraju redovnim stranackim aktivnostima.

- Prosli put smo mi izneli nase stavove o neophodnosti nacionalnog i drzavnog preporoda. Danas ce nasi predstavnici samo saslusati sta Milutinovic ima da kaze i kakav je njegov odgovor na nase zahteve - kaze Trpkovic u izjavi za “Nasu Borbu".

Prema njegovim recima, u SPO je, proteklih dana, odrzano nekoliko redovnih stranackih sastanaka na kojima je razmatrana strategija kako ce SPO postupiti nakon okoncanja danasnjih razgovora. “Od rezultata konsultacija zavisice i nas stav, a ako treba otpocecemo pripreme za nove izbore", istice Trpkovic.

Istorijska odgovornost SPS i SPO

Beograd, Beta. - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic izrazio je u subotu uverenje da ce ta stranka i Socijalisticka partija Srbije postici dogovor o formiranju nove vlade Srbije.

"Istrorijski sporazum izmedju SPS, kao leve ruke Srbije i SPO, kao desne ruke Srbije, jeste najveca nacionalna i ljudska odgovornost tih stranaka. Uspecemo, ako svi shvatimo i potpisemo da je Srbija skuplja, starija i preca od svake ideologije i svake stranke", rekao je Draskovic Bi-Bi-Siju. Draskovic je izrazio sumnju da je nekima na levici ideologija preca od otadzbine i da zato traze savez sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Seseljom ili nove izbore. "Nastavljamo dogovore sa ubedjenjem da mozemo i moramo da postignemo sporazum o zajednickom programu, ali istovremeno se pripremamo za nove izbore", istakao je Draskovic.

U SPS i JUL juce nije bilo raspolozenih stranackih funkcionera koji bi mogli da prognoziraju ishod danasnjih razgovora.

- Nova demokratija ostaje principijelna u svojim opredeljenjima. Potrebno je hitno obrazovati programsko- koalicionu vladu koja ce biti sastavljena od stranaka demokratske orijentacije u srpskom parlamentu, sto iskljucuje ekstremiste Vojislava Seselja - kaze za nas list sef poslanicke grupe ND Zarko Jokanovic i ponavlja da ce “ND danas podrzati premijera oko koga se dogovore SPS i SPO", ali kako kaze, nema informaciju da je takav dogovor za sada postignut.

- Ukoliko danas ne bude postignut dogovor, postoji varijanta da predsednik drzave ponudi mandat za sastav vlade najjacoj parlamentarnoj stranci. Ukoliko ona ne moze da sastavi vladu i obezbedi parlamentarnu vecinu, taj mandat se nudi drugoj po velicini stranci u parlamentu, dok se ne iscrpe sve mogucnosti, nakon cega bi mogli biti raspisani novi izbori - kaze na kraju Jokanovic.

J. Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /