ponedeljak, 16. februar 1998.

Ne naginji (se) van

Zoran Pavic

Stara narodna - ko ne plati na mostu platice na cupriji, bas na ovim prostorima gde je i nastala odskoro je i - zastarela. Ovde se, naime, i na mostu i na cupriji placa najmanje dvaput.

Taman kad se narod bas navikao na placanje “kertesnine" i pri pomisli da bi se makar privremeno mogla napustiti ova rajska zemlja, smisljen je jos originalniji “namet na vilajet". Gradjani (bivse jugoslovenske republike) Jugoslavije od petka 13, propusnicu za svet kao sto je nas pasos mogu dobiti ili produziti samo ukoliko nadleznim organima za izdavanje putne isprave priloze potvrdu da su izmirili sve svoje obaveze prema drzavi, da pokazu priznanice o placenim porezima ili se pismeno “zakunu" da otadzbini nista ne duguju. Potvrda jos treba da se lizne i na nju zalepi taksa od osam dinara, taksa ide drzavi, naravno.

U zemljama koje nemaju tako ingeniozno zakonodavstvo kao nasa, za neplacanje poreza se ide u zatvor pa odlazak u inostranstvo deluje prilicno neostvarljivo. Kad se kazna odlezi, drzavi je svejedno da li ce neplatisa ostatak zivota provesti na Aljasci ili na Antarktiku, podrazumeva se da je dug na neki nacin u medjuvremenu uteran. Kod nas je covek ipak najvece blago, ovoj drzavi je bitnije da joj se ne odlivaju ljudi, pare koje odlaze ionako su inostranog porekla. Ili krace receno - ako ne znas gradjanine svoj dug, onda ces da robijas tako sto ne mozes da izadjes, odnosno sto ostajes u ovoj zemlji. Pa ko duze izdrzi.

Svi koji bi pomislili da se ovim novim “normativom", koji se ne zove cak ni Uredba, iscrpljuju instrumenti kojima drzava podseca svoje stanovnistvo na ljubav prema rodnoj grudi, tradicionalni su optimisti. Moguce je da od ozenjenih (udatih) ubuduce zatrazi izjave o vernosti supruzniku, od maloletnih da nisu krali voce ili nosili kasikaru u skolu, od picu sklonih da nece vise ni kap, od novinara da nece izazivati devalvaciju i... da ih vise ne vucemo za jezik. Ostale drzave vizama i ostalim tricarijama vode racuna o tome ko im u zemlju ulazi, ovde je ocigledno najveci problem ko iz “rajskog vrta" izlazi i kako ga efikasno u tome spreciti. Ili ga makar zbog takve namere adekvatno kazniti.

Ipak, nije sve tako crno kao sto zele da predstave tzv. nezavisni mediji. Drzava, naime, ovoga puta svojim gradjanima veruje na rec, dovoljno je samo da izjavu potpisete SAMI, vise vam nisu neophodna DVA SVEDOKA. Bilo kakvo pravljenje rime, kad je narod u pitanju, vise je nego zlonamerno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /