ponedeljak, 16. februar 1998.

MLADI AUTORI OZIVLJAVAJU CESKU KINEMATOGRAFIJU

Novi talas iz Praga

Danka Nikolic
za “Nasu Borbu" iz Praga

Od trenutka kada smo, pre oko mesec dana, izvestili o ovdasnjem novom domacem filmu “Dugmetari" mladog ceskog reditelja Petra Zelenke (na koji smo skrenuli paznju napomenuvsi da bi mogao da predstavlja prekretnicu u savremenoj ceskoj kinematografiji) do ovih dana taj film je postao nekom vrstom “znaka" za upravo nastali pojam “ceski novi talas", koji se gotovo preko noci formirao i vec uveliko kruzi javnoscu.

Pre nekoliko dana, naime, objavljena je vest da su na nedavno zavrsenom 27. Medjunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, “Dugmetari" odneli jednu od tri glavne (ravnopravne) nagrade. Ali, dok je festival bio jos na pocetku, u ovdasnjoj stampi je objavljen tekst iz Holandije, u kome je novinar izvestavao kako je festival naprosto obelezen ceskom kinematografijom (naslov teksta - “Udar ceskog filma na roterdamski festival"), kojoj je ove godine u Roterdamu pripao poprilican komad festivalskog programa. U glavnu, takmicarsku sekciju, naime, primljena su dva ceska filma: pored “Dugmetara" jos i “Mrtva buba", takodje mladog reditelja Pavla Mareka, a u jednom od pratecih programa prikazan je i treci - “Put kroz pustu sumu" reditelja Ivana Vojnara. Organizatori su i taj film, bez obzira sto nije u konkurenciji, oglasavali kao dogadjaj vredan paznje, a po recima izvestaca, sale za sve tri projekcije bile su ispunjene do poslednjeg mesta. Tamosnje novine su, javljao je reporter, opsirno govorile o “pravoj najezdi ceskog filma, o necem sasvim neobicnom sto su pokazala tri mlada ceska autora", o velikom interesovanju stranih novinara za konferenciju za stampu, na kojoj su sva trojica ucestvovala zajedno. Sam direktor festivala, Englez Simon Fild, izdvojio je ova tri filma i rekao kako mu se cini “da je rec o novom talasu u kinematografiji te zemlje sto ce, svakako, pokazati bliska buducnost". Informacija o naglo ozivljenoj popularnosti i velikoj prisutnosti ceskih autora na ovom festivalu (nekoliko reditelja naslo je koproducente za svoje nove projekte) dopunjena je podatkom da je i u glavnom programu kratkih filmova bilo, takodje, ceskih dela.

“Dugmetari" su, inace, krenuli u svoj bioskopski, festivalski i takmicarski zivot, rekli bismo, gotovo trijumfalno. Za samo mesec dana film Petra Zelenke osvojio je tri priznanja: proglasen je najboljim delom u kategoriji igranih filmova na domacoj medjunarodnoj filmskoj manifestaciji Febiofest; na Roterdamskom festivalu je, kao sto smo rekli, dobio jednu od tri ravnopravne nagrade (vredne 10.000 dolara); predstavnici ovdasnje filmske kritike proglasili su ga (ovih dana) najuspesnijim domacim ostvarenjem u prosloj godini, a - bez obzira na rediteljevu nedavnu izjavu da ga ne interesuje ucestvovanje u takmicenju za “Ceskog lava" - clanovi Ceske filmske i televizijske akademije nominovali su “Dugmetare" za tu tradicionalnu cesku filmsku nagradu u - sedam kategorija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /