ponedeljak, 16. februar 1998.

Reagovanja na dobrovoljnju predaju Tadica i Simica

BELA KUCA I STEJT DIPARTMENT

Poverenje u pravicnost Tribunala

Vasington, Beta-Rojters-AFP. - “Pozdravljamo predaju Simica i Tadica", saopstio je portparol Bele kuce Majk Mekari. “Cinjenica da su oni odlucili da se dobrovoljno predaju odraz je poboljsanja klime saradnje u Republici Srpskoj i poverenja u pravicnost Medjunarodnog suda za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji", dodao je on. “Nadamo se da ce uslediti jos predaja", rekao je Mekari i dodao da SAD ostaju privrzene privodjenju svih optuzenih Tribunalu.

Predaja Simica i Tadica je cin njihove licne hrabrosti i dokaz delovanja pravde, izjavio je portparol americkog Stejt dipartmenta Dzejms Rubin na konferenciji za novinare u Vasingtonu. “Ta predaja ce ohrabriti druge optuzene za ratne zlocine, koji se jos nalaze na slobodi, da se odmah predaju Tribunalu", zakljucio je Rubin.

BRITANSKI FORIN OFIS

To bi trebalo da urade i drugi

London, Beta-Rojters. - “Ovo je sjajna vest. Za trajni mir u Bosni od kljucnog je znacaja da se svi optuzeni za ratne zlocine pojave pred haskim Tribunalom. Dobrovoljnom predajom, ova dvojica optuzenih donela su pravu odluku. To bi trebalo da urade i drugi", saopstilo je juce britansko ministarstvo inostranih poslova.

MIROSLAV TADIC I MILAN SIMIC PRED POLAZAK U HAG

Ocekujemo pravicno sudjenje

Advokat najavljuje predaju i Sime Zorica, jednog od sest optuzenih iz Bosanskog Samca

Bosanski Samac, FoNet. - Miroslav Tadic (60) i Milan Simic (40), bosanski Srbi, predali su se, u odvojenim kolima, u centru Bosanskog Samca, u subotu, 14. februara, odakle su odvedeni u najblizu americku bazu Sfora i iste veceri prebaceni u Hag. Tadic i Simic izjavili su novinarima, pre odlaska, da su nevini povodom optuzbi da su osnovali zarobljenicke logore u kojima su mucili Hrvate i Muslimane. Takodje su poricali svoje ucesce u etnickim ciscenjima tokom bosanskog rata. Milan Simic izjavio je da je uveren da ce sudjenje biti posteno i dodao: “Ja se ne predajem. Vise bih voleo da koristim rec odlazak. Nijedna strana nije vrsila pritisak na mene da odem u Hag... Sve ukazuje na to da cemo dobiti posteno i nepristrasno saslusanje...Vraticu se uskoro". Tadic i Simic su rekli da je njihova odluka da se predaju doneta delom i zbog toga sto im se poverenje u haski Tribunal povecalo otkada je na njegovo celo dosla Kanadjanka Luiz Arbur. Tadic je izjavio: “Stav prema Srbima se promenio i mislim da ce sve biti mnogo korektnije, kao i da ce sudjenje biti pravovremeno". On je dodao da se nada da ce odbrana biti sposobna da opovrgne sve one koji pokusavaju da ga optuze bez dokaza.

Tadic i Simic su prvi medju sest optuzenih Srba iz Bosanskog Samca koji su se predali. Njihov advokat Borislav Pisarevic rekao je da ce se treci muskarac, Simo Zoric, predati, a da to u subotu nije ucinio iz “tehnickih razloga".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /