ponedeljak, 16. februar 1998.

RUKOVODSTVO HRVATSKE STRANKE PRAVA NAPRAVILO INCIDENT U VUKOVARU

Odbor za nacionalno poverenje osudio ponasanje HSP

Vukovar, Beta. - Odbor za uspostavljanje nacionalnog poverenja ostro je osudio incidente koje su u subotu u Vukovaru i Borovu naselju izazvali pripadnici Hrvatske stranke prava (HSP) i zatrazio preduzimanje zakonskih mera protiv odgovornih. Odbor osudjuje ponasanje pripadnika HSP, koje “narusava rezulatate postignute mirnom reintegracijom istocne Slavonije", navodi se u saopstenju. Pogorsavanje politickih odnosa usporava povratak, obnovu i razvoj, a ovakvi ispadi idu naruku samo onim ekstremistima koji su rusili Vukovar i proterali njegove stanovnike, dodaje se u saopstenju. Nedopustivo je da bilo ko remeti uspostavu poverenja i normalizaciju odnosa i zivota bez kojih nema trajnog mira u Hrvatskoj, zakljucuje se u saopstenju Odbora za uspostavljanje nacionalnog poverenja.

Pripadnici Hrvatske stranke prava predvodjeni predsednikom Antom Djapicem remetili su u subotu pre podne red i mir u Vukovaru i provocirali lokalno stanovnistvo, navodi se u saopstenju Kancelarije pomocnika ministra unutrasnjih poslova Hrvatske Joska Morica. U prepodnevnim casovima kolona od osam autobusa, osam kombija i 81 automobila sa predsednikom, rukovodstvom i oko 800 clanova stranke prosla je kroz centar Vukovara u pravcu groblja. Nakon polaganja venaca, kolona je namerno remetila red i mir, precizira se u saopstenju. Dodaje se da su brojni pripadnici HSP prilikom ulaska u dvoranu u Borovom naselju, gde se odrzavao skup stranke, “nastavili da remete red provokativnom vikom, pevanjem i dizanjem desne ruke u znak pozdrava". Zbog remecenja javnog reda i mira Policijska uprava podnela je zahteve za pokretanje prekrsajnog postupka protiv organizatora HSP-ove tribine, sedam redara, i jos 46 ucesnika skupa, zakljucuje se u saopstenju pomocnika ministra unutrasnjih poslova Hrvatske.

Djapic odbacuje kritike OEBS-a

Vukovar, Beta. - Anto Djapic je demantovao optuzbe misije OEBS-a u Hrvatskoj da su pripadnici HSP-a svojim ponasanjem, zastavama i pesmama u Vukovaru i Borovu naselju provocirali srpsko stanovnistvo. “To su hrvatske zastave, hrvatske pesme i Vukovar je hrvatska zemlja", rekao je Djapic i dodao da se “HSP ponasa onako kako misli hrvatski narod". “Ukoliko je uopste doslo do provokacija, one su samo bile znak protesta protiv trenutne politike u Podunavlju, u koje Hrvati moraju masovno da se vracaju", rekao je Djapic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /