ponedeljak, 16. februar 1998.

MAHMUT BAKALI O ODBIJANJU POSETE KINKELA I VEDRINA JUGOSLAVIJI

Arogantan potez s teskim posledicama

Beograd - Izjava predstavnika Ministarstva inostranih poslova da Jugoslavija ne prihvata posetu Kinkela i Vedrina Beogradu, zbog programa njihovih razgovora, moze se shvatiti samo kao jedan arogantan, ruzan i mazohisticki korak jugoslovenske diplomacije, sa neizbezno teskim posledicama po Jugoslaviju", izjavio je Mahmut Bakali, bivsi funkcioner i jedan od najuticajnijih kosovskih politicara Radiju Slobodna Evropa.

“Vreme i okolnosti u kojima je taj stav saopsten neizbezno asociraju na bledu i ruznu balkansku imitaciju stavova Sadama Huseina. Naime, kao sto Sadam tvrdoglavo ne dozvoljava inspekciju iracke proizvodnje hemijskog oruzja za masovno unistavanje ljudi, tako i Milosevic ne dozvoljava angazovanje medjunarodne zajednice da pomogne u resavanju kosovske krize, koja kao tempirana bomba moze prerasti u balkanski i siri konflikt u Evropi", ocenio je Bakali.

On je dodao da za dobre poznavaoce diplomatskih tokova u Evropi ovo i nije neko iznenadjenje, jer Milosevic nije nasao za potrebno da odgovori ni na pismo o Kosovu, koje su mu pre skoro dva meseca poslali Kinkel i Vedrin, a koje je sastavni deo evro-americkih inicijativa za “mirno politicko i pravedno resavanje polozaja Kosova".

Prema agencijama Beta i AFP, politicki direktor u MIP-u Dragomir Vucicevic je izjavio da je predlog da Kinkel i Vedrin u martu posete SRJ, kao “neumesan zbog svog karaktera i neprihvatljivih uslova koji su postavljeni".

I. H.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /