ponedeljak, 16. februar 1998.

OPTUZNICA PROTIV SIMICA I TADICA

Ucesnici u kampanji terora nad nesrpskim stanovnistvom u Bosanskom Samcu

Beograd, Beta. - Miroslav Simic i Milan Tadic, koji su se predali snagama Sfora, optuzeni su za ucesce u progonu muslimanskog i hrvatskog stanovnistva opstine Bosanski Samac 1992. godine, kada su srpske snage preuzele kontrolu nad tim gradom u Bosni. Prema optuznici, podignutoj 21. jula 1995. godine, Tadic i Simic su ucestvovali u kampanji terora, koje su srpske vojne i politicke vlasti, nakon zauzimanja Bosanskog Samca, provele s ciljem proterivanja hrvatskog i muslimanskog stanovnistva iz te opstine. Opstina Bosanski Samac je, prema popisu stanovnistva iz 1991. godine, imala 33.000 stanovnika, od cega je oko 17.000 bilo muslimanske i hrvatske nacionalnosti. U maju 1995. godine bilo ih je manje od 300. Srpske politicke i vojne vlasti u Bosanskom Samcu, prema optuznici, hapsile su istaknute Hrvate i Muslimane i zatvarele ih u logore, gde su ih ubijali, mucili i seksualno zlostavljali. Hrvati i Muslimani u Bosanskom Samcu bili su primoravani da napustaju svoje domove i proterivani su iz te opstine.

Tadic je rodjen 1937. godine u Opstini Odzak. Bio je ucitelj i drzao kafic u Bosanskom Samcu. Prema optuznici, on je u aprilu 1992. godine postao predsednik Komisije za razmenu u Bosanskom Samcu. Milan Simic (1958) rodjak je Blagoja Simica, koji je takodje optuzen, a koji je bio predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) u Bosanskom Samcu i potpredsednik Skupstine opstine. Milan Simic je bio pripadnik 4. odreda Teritorijalne odbrane, a u aprilu 1992. godine je postao predsednik Izvrsnog odbora Skupstine opstine Bosanski Samac. Tadic je optuzen za planiranje, podsticanje i izdavanje naredjenja za progon muslimanskog i hrvatskog stanovnistva iz Bosanskog Samca. Simic je optuzen da je u junu 1992. godine u osnovnoj skoli u Bosanskom Samcu, sa jos nekolicinom ljudi, surovo pretukao Muhameda Bicica zeleznom sipkom.

Zajedno sa Tadicem i Simicem optuzeni su i Slobodan Miljkovic zvani Lugar, rodom iz Kragujevca, Blagoje Simic, Stevan Todorovic i Simo Zaric. Slobodan Miljkovic je, prema optuznici, bio komandant 2. posavske brigade, paravojne formacije iz Srbije, poznate pod nazivom “sivi vukovi". On je optuzen za ucestvovanje u ubistvu 16 zatvorenika u selu Crkvina kod Bosanskog Samca i ubistvo jos troje ljudi. Miljkovic je jedan od optuzenih, cije je izrucenje Sudu za ratne zlocine u Hagu, juce u Beogradu zatrazila glavni tuzilac Luiz Arbur. Optuznica protiv Miljkovica i ostalih za zlocine u Bosanskom Samcu, jedna je od pet optuznica koje je u julu 1995. godine, tadasnji tuzilac haskog Tribunala Ricard Goldston podigao za genocid, zlocine protiv covecnosti i ratne zlocine u Bosni. Tada su za genocid optuzeni i Radovan Karadzic i Ratko Mladic.

Tadic i Simic u pritvornoj jedinici

Hag, Beta-AFP. - Dvojica bosanskih Srba, Miroslav Tadic i Milan Simic, koji su se danas dobrovoljno predali Medjunarodnom sudu za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji, stigli su u subotu uvece u Hag, izjavio je portparol Tribunala Kristijan Sartije. Avion NATO-a, koji je Tadica i Simica prebacio iz americke vojne baze u Tuzli, sleteo je na haski vojni aerodrom u 23 sata. Jos nije precizirano kada ce oni biti saslusani pred Tribunalom, ali ce taj datum vrlo brzo biti odredjen, izjavio je Sartije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /