sreda, 18. februar 1998.

VLADA SRBIJE DANAS PONOVO RASPRAVLJA O MERAMA ZA FINANSIJSKU DISCIPLINU

Uredba ostaje, menjaju se samo sporni clanovi?

Gotovo sigurno bice izmenjen clan 11, koji regulise promet nekretnina preko bankarskih racuna, tvrde izvori “Nase Borbe"

Beograd. - Uredba o merama za finansijsku disciplinu, kako “Nasa Borba" saznaje, trebalo bi danas da bude razmatrana na sednici Vlade Srbije i najverovatnije ce biti izmenjena. Kako se pretpostavlja, do izmena ce doci u onim clanovima koji su podigli najvise prasine u javnosti i za koje se pokazalo da ih u praksi nije lako sprovesti, iako su se nadlezni proteklih dana trudili da raznim dodatnim uputstvima i tumacenjima to omoguce.

To se pre svega odnosi na clan 11, koji regulise promet nekretnina preko bankarskih racuna, za koji nasi izvori tvrde da ce gotovo sigurno biti izmenjen, delimicno ili u celini, a na nacin da se drugacije regulise upravo takvo placanje. Javna je tajna da (pored protesta agencija za nekretnine i samih gradjana) ni banke nisu mogle da se snadju u primeni ovog dela uredbe, kao i da je Savezna vlada signalizirala da bi zbog toga morala da menja devizni zakon i neka prateca podzakonska akta.

Inace, ministarstva finansija i pravde Crne Gore, prema izvorima u crnogorskoj vladi, uputila su zahtev za sazivanje vanredne sednice Savezne vlade, povodom uredbe. To je obrazlozeno spornim aktom jedne federalne jedinice, konkretno Srbije, koja je donosenjem ovakve uredbe izmenila vazece savezne zakone i direktno se umesala u monetarnu politiku, koju za celu zemlju suvereno treba da vodi Narodna banka Jugoslavije. Na ovaj zahtev stigao je povratni signal da takve vanredne sednice Konticevog tima nece biti, pa u dnevni red, pripremljen za sednicu Savezne vlade koja ce se odrzati 19. februara, nije uvrscena pomenuta uredba Vlade Srbije. Doduse, nikad se ne zna sta se moze dogoditi pod tackom “razno". Moguce je i da ce do tada Vlada Srbije naci resenje za deo problema, tako sto ce na danasnjoj sednici povuci ili izmeniti svoju uredbu.

Inace, u njenom kratkom desetodnevnom postojanju, nezvanicno saznajemo, realizovano je svega pet odsto od ukupno planiranih prihoda, a kod nekretnina saldo je nula, jer ni sudovi, ni banke nisu radili prema uredbi - cekajuci da se ona rastumaci ili izmeni i povuce.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /