sreda, 18. februar 1998.

DOKUMENTI: ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU CRNE GORE (3)

Rigorozne kazne za neistinite informacije

Savez za zastitu slobode javnog informisanja mora podrzavati postovanje novinarske etike

Skupstina Crne Gore usvojila je Zakon o javnom informisanju na sednici odrzanoj 12. februara 1998. godine. “Nasa Borba" objavljuje integralni tekst Zakona koji je bio pred poslanicima crnogorskog parlamenta

VI. SAVJET ZA ZASTITU SLOBODE JAVNOG INFORMISANJA

Clan 60.

Radi zastite slobode javnog informisanja i prava gradjana na istinitu i potpunu informaciju, odnosno stvaranja uslova za odgovorno postupanje svih ucesnika u javnom informisanju obrazuje se Savjet za zastitu slobode javnog informisanju (u daljem tekstu: Savjet).

Savjet ima sedamnaest clanova i imenuju se na cetiri godine.

Sedam clanova Savjeta imenuje Skupstina, srazmjerno stranackoj predstavljenosti u Skupstini, po jednog clana predsjednik Republike i Vlada Republike Crne Gore i po dva clana Univerzitet Crne Gore, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, crnogorski Helsinski komitet i asocijacije i udruzenja novinara u Republici.

Rad Savjeta i izbor predsjednika uredjuju se Poslovnikom o radu

Clan 61.

Savjet analizira i prati stanje u novinsko-izdavackoj, radio-difuznoj i filmsko-informativnoj djelatnosti i predlaze Skupstini i drugim nadleznim organima preduzimanje odgovarajucih mjera zastite i unapredjenja slobode javnog informisanja i ostvarivanja javnog interesa.

U ostvarivanju poslova i zadataka iz stava 1 ovog clana, Savjet posebno razmatra i zauzima stavove oko:

- prigovora gradjana i pravnih lica na informacije javnih glasila;

- prigovora novinara i izdavaca na postupke republickih organa ili organa lokalne samouprave, kojima se ogranicava sloboda javnog informisanja;

- prigovora novinara na postupke republickih organa ili organa lokalne samouprave, kao izvora informacija;

- prigovora novinara, urednika i udruzenja novinara na postupke osnivaca ili izdavaca javnog glasila zbog slobode izrazavanja misli.

U poslovima zastite i unapredjenja slobode javnog informisanja Savjet podrzava postovanje novinarske etike.

Novinarska etika utvrdjuje se kodeksom koji donose asocijacije i udruzenja novinara, uz saglasnost Savjeta.

Clan 62.

Skupstina, ovlasceni republicki organi ili organi lokalne samouprave, razmatraju predloge Savjeta i zauzimaju stavove o njima.

Javna glasila obavezna su objaviti, bez nadoknade, stav Savjetu o pitanjima u vezi sa njihovim radom.

Uslove za rad Savjeta obezbjedjuje Republika.

Administrativne i druge poslove za rad Savjeta vrsi nadlezni republicki organ uprave.

VII. UPRAVNI NADZOR NAD RADOM JAVNIH GLASILA

Clan 63.

Nadzor nad ispunjenoscu zakonskih uslova za pocetak rada i nad zakonitoscu obavljanja djelatnosti javnih glasila vrsi nadlezni republicki organ uprave.

Clan 64.

Kada nadlezni republicki organ uprave, utvrdi da javno glasilo ne ispunjava uslove za pocetak, odnosno nastavljanje rada, ili se u svom radu ne pridrzava zakona, drugih propisa i opstih akata, odredice mu razuman rok za otklanjanje tih nedostataka i o tome obavijestiti osnivaca.

Ukoliko javno glasilo ne otkloni, blagovremeno, uocene nedostatke, organ iz stava 1 ovog clana, donosi rjesenje o privremenoj zabrani njegovog rada i o tome obavjestava osnivaca.

VII. KAZNENE ODREDBE

Clan 65.

Novcanom kaznom od desetostrukog do tridesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici, kaznice se za prekrsaj osnivac ili izdavac javnog glasila:

1. ako javno glasilo pocne sa radom prije upisa, odnosno prije isteka roka za upis u evidenciju javnih glasila (clan 17);

2. ako o promjeni podataka iz akta o osnivanju, u zakonom utvrdjenom roku, ne obavijesti nadlezni republicki organ uprave (clan 19);

3. ako na svakom primjerku stampe ili u radio-difuznom programu ne naznaci zakonom propisane podatke (clan 38);

4. Ako po prestanku rada javnog glasila u propisanom roku, ne obavijesti nadlezne i republicke organe uprave radi brisanja iz evidencije javnih glasila (clan 40)

Za prekrsaj iz stava 1 ovog clana, kaznice se i odgovorno lice kod osnivaca ili izdavaca javnog glasila u iznosu od petostrukog do desetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici.

Clan 66.

Novcanom kaznom od desetostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici kaznice se za prekrsaj glavni i odgovorni urednik javnog glasila:

1. ako objavi informacije prikupljene na nezakonit nacin, u smislu clana 7 ovog zakona;

2. ako objavi ili reprodukuje infomracije kojima se reklamiraju proizvodi zabranjeni clanom 7 ovog zakona;

3. ako ne zastiti integritet maloljetnih lica u smislu clana 7 ovog zakona;

4. ako ne obavjestava o stavovima i aktivnostima politickih stranaka u smislu clana 32 ovog zakona;

5. ako na zahtjev nadleznog republickog organa uprave bez odlaganja i skracivanja, ne objavi saopstenje u smislu clanu 47 ovog zakona.

Za prekrsaj iz stava 1 ovog clana novcanom kaznom od dvadesetostrukog do pedesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici, kaznice se za prekrsaj osnivac ili izdavac javnog glasila.

Clan 67.

Novcanom kaznom od desetostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici kaznice se za prekrsaj glavni i odgovorni urednik javnog glasila:

1. ako ogranici pravo novinara ustanovljeno cl. 42, 43 i 44 ovog zakona;

2. ako pod uslovima predvidjenim ovim zakonom ne objavi odgovor ili ispravku prethodno objavljene

informacije kojom se povredjuje necije pravo ili interes (clan 48 i 50);3. ako istovremeno sa odgovorom ili ispravkom informacije objavi komentar tog odgovora ili ispravke (clan 49).

Za prekrsaj iz stava 1 ovog clana, kaznice se osnivac ili izdavac javnog glasila u iznosu od dvadesetostrukog do pedesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici.

Clan 68.

Novcanom kaznom od desetostrukog do pedesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici kaznice se za prekrsaj autor ili lice koje, radi objavljivanja u javnim glasilima, da neistinitu informaciju ili neistinito prenese datu informaciju (clan 31)

Clan 69.

Novcanom kaznom od dvadesetostrukog do pedesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici kaznice se za prekrsaj stamparija, odnosno izdavac stampane stvari koja nije umnozena u stampariji, ukoliko stampa neevidentirano javno glasilo, od prvih primjeraka svake stampane stvari, odmah ne dostavi po jedan primjerak organima iz clana 39 ovog zakona.

Za prekrsaj iz stava 1 ovog clana kaznice se i odgovorno lice u stampariji, ili kod izdavaca stampane stvari koja nije umnozena u stampariji, u iznosu od desetostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici.

(Ovaj Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u “Sluzbenom glasniku CG")

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /