sreda, 18. februar 1998.

DNEVNI RED USTAVNOG SUDA SRBIJE BEZ UREDBE

Trazi se odgovor Skupstine

Na dnevnom redu sednice Ustavnog suda Srbije zakazanoj za sutra ne nalazi se Uredba o finansijskoj disciplini za 1998. godinu. Prema nasoj informaciji ova Uredba odnosno njene osporene odredbe bice, kako procedura nalaze, upucene Narodnoj skupstini na odgovor za koji je zakonski rok 14 dana. Inace, kad je rec o zakonima a ne i podzakonskom aktu kakav je sad slucaj, na sednici se informise o predmetu pre upucivanja Parlamentu. Podsetimo, republickom Ustavnom sudu podneto je vise od sto zahteva za ocenu ustavnosti i zakonitosti pomenute Uredbe. Kako su medju njima i ovlasceni predlagaci postupak se automatski smatra pokrenutim.

Ukoliko bi, pre nego sto stigne na dnevni red Suda, Uredba o finansijskoj disciplini bila povucena ili uskladjena sa ustavom i odgovarajucim zakonima sudija-izvestilac (za ovaj predmet Ljubomir Popovic) moze da obustavi postupak ali moze i da ga nastavi tako sto bi se ocenjivali paragrafi kakvi su bili u vreme vazenja.

Po recima Dragoljuba Jankovica, predsednika Prvog opstinskog suda u Beogradu u Palatu pravde do juce nije stiglo tumacenje Uredbe koje je zatrazeno od Ministarstva pravde zbog cega se i dalje ne overavaju ugovori o kupoprodaji osim ukoliko se podnese potvrda iz Uprave prihoda da je regulisana poreska obaveza (sto znaci da je postupljeno po Uredbi). Ugovori prema kojima novac nije u prometu, npr. ugovor o poklonu, i dalje dobijaju sudski pecat.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /