sreda, 18. februar 1998.

ZASTO BEZE DIREKTORI “ZASTAVE"

Od direktorske sigurnija ministarska fotelja

Propali su i oni pregovori sa ino partnerima u kojima se stiglo do predugovora, priznali su nedavno svi direktori Fabrike automobila u razgovoru sa celnicima Gradske skupstine

Kragujevac. - Ako je suditi po aktuelnoj bezaniji direktora propadanje kragujevacke “Zastave" ulazi u zavrsnu fazu. Ostavku na svoju funkciju ranije je, podsetimo, podneo mr Dragoljub Grujovic, direktor “Zastava - Namenski proizvodi", najvece domace fabrike oruzja. Dan posle informacije o Grujovicevom “demisioniranju" ovde je procurilo da je ostavku podneo i Svetislav Stankovic, visedecenijski direktor “21. oktobra", jednog od znacajnijih “Zastavinih" preduzeca u kojem se - sada simbolicno doduse - proizvodi svetolosna oprema i hladnjaci za automobile.

Pre ovoga bivsi clan poslovodnog vrha “Zastave" Dobrija Djuric otisao je na mesto rukovodioca ovdasnjeg Fonda za zaposljavanje. Pocetkom godine Zastavu je napustio i direktor finansija u Fabrici automobila Milovan Boskovic, koji je sada u privatnoj “Sumadija banci". Ovih dana ovde se sve glasnije cuje da se jos nekolicina celnika firme, a medju njima i direktor fabrike Miljko Peric, spremaju da “spakuju kofere"...

Aktuelnu bezaniju najistaknutijih “Zastavinih" rukovodilaca “najavio" je eks direktor Fabrike automobila Miodrag Bogdanovic zvani “Lisko" koji je jos sredinom prosle godine “digao sidro odavde". Iako, po ocenama mnogih, najneuspesniji direktor kragujevackog proizvodjaca “limuzina" svih vremena, Bogdanovic je na funkciji pomocnika saveznog ministra za trgovinu. U “Zastavi" izgleda, ostaju samo oni direktori koji jos uvek nemaju gde da odu.

- Dok smo mi radnici u poslednjih sedam godina bili na ulici, nasi direktori su radili u fabrici i govorili da ce nam stvoriti uslove da se vratimo na radna mesta. Posla, medjutim, koliko vidimo, za nas i dalje nema, culo se, na poslednjem sindikalnom zboru Fabrike automobila.

U ogromnim proizvodnim halama “Zastavine" Fabrike automobila ovih dana caruje sablasna tisina. Od dolaska inostranog partnera u “Zastavu" - barem u dogledno vreme - definitivno nema nista. “Pregovori su propali i sa onim partnerima sa kojima se bilo stiglo do predugovora. Niko, jednostavno, ne sme da ulaze ovde", priznali su nedavno svi direktori Fabrike automobila u razgovoru sa celnicima kragujevacke gradske skupstine. Nista bolja situacija nije ni u “Zastavinoj" fabrici oruzja (Namenskoj).

Razlog za direktorsku bezaniju je vise. Jedni to cine da bi obezbedili sigurniju egzistenciju, a neki - procenjuje se u krugovima upucenih - zato sto vise ne zele ili ne mogu da “skrstenih ruku" gledaju propadanje fabrike. Mnogi, naravno, i zbog straha od eventualne radnicke pobune, kojoj bi upravo direktori bili na udaru. Tako se osnovano pretpostavlja da direktor “Namenske" mr Dragoljub Grujovic vise nije mogao da se nosi sa radnicko-sindikalnim pritiscima i stalnim protestima ovdasnjih oruzara.

Radnici tvrde da jedino oni ostaju - “na cedilu". U Kragujevcu je vec sada, podsetimo, besposleno preko 50.000 radno sposobnih, a uskoro bi taj broj mogao da bude i mnogo veci, s obzirom na to da perspektive nema ni na vidiku.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /