sreda, 18. februar 1998.

SKUPSTINA CRNE GORE USVOJILA ZAKON O IZBORU ODBORNIKA I POSLANIKA

Crna Gora jedna izborna jedinica

Posebnom odlukom koju ce parlament usvojiti danas, precizirace se tehnika primene zakonskog resenja kojim se pet poslanickih mandata rezervise za teritorije sa vecinskim albanskim stanovnistvom

Podgorica. - Glasovima prisutnih poslanika iz svih poslanickih grupa crnogorski parlament je juce popodne usvojio Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika. Novi izborni zakon je zajednicko delo svih parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori, odnosno njihovih predstavnika u strucnom timu. U strucnom timu, ciji je koordinator potpredsednik vlade Miodrag Vukovic, preksinoc je konacno postignuta saglasnost oko toga da Crna Gora bude jedna izborna jedinica, s tim da se pet poslanickih mandata rezervise za teritorije sa vecinskim albanskim stanovnistvom kako bi se, na taj nacin, stvorili preduslovi za adekvatnu zastupljenost Albanaca u crnogorskom parlamentu.

Predvidjeno je da se tehnicka pitanja sprovodjenja ovog resenja preciziraju u posebnoj odluci parlamenta, koja treba da bude donesena u nastavku sednice, predvidjenom za danas. Ovom odlukom treba da se oznace biracka mesta na kojima ce se odlucivati o pomenutih pet mandata. U zakonskom tekstu predvidjeno je, inace, dvostruko prelivanje glasova, tako da ce svaki osvojeni glas ici u ukupan zbir glasova politicke stranke koja ima svoju izbornu listu, bez obzira na kom birackom mestu je osvojen.

U strucnom timu nije postignuta saglasnost oko izbornog praga, odnosno cenzusa, jer su Liberalni savez i Narodna stranka bili protiv toga da se on smanjuje sa cetiri na tri odsto. “Narodnjaci" su juce pokusali da amandmanom ovo resenje preinace, ali vecinu nisu uspeli da ubede u valjanost svojih argumenata.

Politicka partija Momira Bulatovica je posebno insistirala na tome da se Zakonom predvidi upotreba optickih citaca i spreja, kako bi se smanjila mogucnost izborne kradje. Ovom zahtevu izaslo se u susret, a poslanik Narodne stranke Dragan Soc prokomentarisao je da se radi o “ponizavajucem sredstvu kontrole", ali da je zadovoljan zbog toga sto su na njemu insistirali oni koji su ranije “instalirali model izborne kradje". U kratkim napomenama u ime predlagaca Milan Gajovic, poslanik DPS Crne Gore ocenio je ponudjeni tekst izbornog zakona kao savremen, moderan i uskladjen sa standardima razvijenog demokratskog sveta. On je potsetio na to da je Zakon rezultat visokog stepena saglasnosti svih parlamentarnih stranaka, a da je pri tom prihvacen i najveci broj preporuka i sugestija eksperata OEBS.

Ocenjujuci uradjeni posao na izradi zakonske izborne infrastrukture, kao pobedu visenacionalne i viseverske Crne Gore, Novak Kilibarda, poslanik i predsednik Narodne stranke, odao je priznanje Bulatovicevim socijalistima zbog mudrosti da se toj Crnoj Gori pridruze. Uz te cestitke, on je napomenuo da su “bulatovicevci" to tek ucinili posto su videli da se “bombama" ne moze uciniti nista. Potpredsednik vlade i koordinator strucnog tima Miodrag Vukovic istakao je na kraju debate da su usvojeni izborni zakoni “izraz politicke saglasnosti obezbedjene u strucnom timu". On se zahvalio ekspertima OEBS na pomoci i izrazio zadovoljstvo zbog toga sto je tokom rada prevazidjeno ono sto je politicke partije delilo poslednjih meseci i dana.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /