sreda, 18. februar 1998.

EPISKOP ARTEMIJE I MOMCILO TRAJKOVIC NA KOLUMBIJA UNIVERZITETU U SAD

Odbijanje posrednika oko Kosova

“Ovo pitanje se mora resiti jedino u medjusobnom dijalogu drzave Srbije, kosovskih Albanaca i kosovskih Srba", istakli su Vladika Artemije i Momcilo Trajkovic.

Govoreci o kosovskom problemu na Kolumbija univerzitetu u Sjedinjenim Americkim Drzavama, vladika rasko-prizrenski Artemije i predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic, koji ovih dana borave u SAD , osudili su svako nasilje na Kosovu i odbacili predlog prisutnih Albanaca o potrebi posredovanja medjunarodne zajednice u resavanju kosovskog problema, saopstila je Informativna sluzba delegacije Srba sa Kosova i Metohije.

“Ovo pitanje se mora resiti jedino u medjusobnom dijalogu drzave Srbije, kosovskih Albanaca i kosovskih Srba", istakli su Vladika Artemije i Momcilo Trajkovic.

Oni su ocenili, kako se navodi u saopstenju, “da se iza takozvane mirovne politike Ibrahima Rugove ipak krije zelja za ostvarivanjem ekstremnog separatistickog cilja, sto se najbolje pokazalo u cinjenici da do danasnjeg dana Rugova nije osudio teroristicke akte tzv. Oslobodilacke vojske Kosovo".

U saopstenju se dodaje da su Albanci prisutni na predavanju “pokusali da iskrive istorijske cinjenice i srpske manastire proglasili albanskim. Na to je vladika Artemije pokazao monografiju o srpskim manastirima na Kosovu i trazio da Albanci pokazu knjigu sa svojim kulturno-istorijskim spomenicima". “Na tvrdnju da je Srbija ukinula autonomiju Kosovu 1989. godine odgovoreno je da su autonomiju ukinuli sami Albanci 1981. godine svojim velikim demonstracijama u kojima su pokazali da njihov cilj nije autonomija vec nezavisna Republika Kosovo", navodi se u saopstenju.

Vladika Artemije i Momcilo Trajkovic bice primljeni u Ujedinjenim nacijama, a zatim ce otputovati za Boston i Cikago.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /