sreda, 18. februar 1998.

REAGOVANJE DEKANA DESET FAKULTETA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA POVODO OPTUZBI IZ JUL

Traze se dokazi za korupciju

Povodom izjava dvojice funkcionera Gradskog odbora i Univerzitetskog komiteta Jugoslovenske udruzene levice o korupciji na pojedinim fakultetima Univerziteta u Beogradu deset dekana- od 30- reagovalo je saopstenjem za javnost kojim se traze dokazi za potvrdu optuzbi izrecenih pred novinarima krajem prosle i pocetkom ove godine.

“Na konferenciji za stampu od 26. decembra u organizaciji GO JUL, clan Predsednistva studentske levice Nikola Ceranic izjavio je: Poznata je cinjenica da na nekim fakultetima postoje cenovnici za polaganje ispita, a kod pojedinih profesora i asistenata naplacuju se i konsultacije... u zavisnosti od fakulteta ide se iz krajnosti u krajnost- na jednom drustvenom fakultetu postoji prostorija u kojoj se mogu dobiti cenovnici ispita, a negde se cifra (skoro uvek u cvrstoj valuti) moze saznati i od samih profesora i asistenata. Ovaj pasus, preuzet iz dnevnih novina predocen je i u saopstenju, a u tekstu, namenjenom univerzitetskoj i siroj javnosti citirana je i izjava od 14. januara, kojim se potvrdjuju prethodno izrecene tvrdnje o mahinacijama na Univerzitetu..

U drugoj izjavi, koju je dao Borko Draskovic, sekretar UK JUL, neposredno posle oglasavanja univerzitetskog dela Saveta BU, ocenjeno je kao zanimljivo da se kritika Studentske levice (u otvorenom pismu univerzitetskog dela Saveta) pojavila nakon sto je ukazano na postojanje cenovnika za konsultacije i polaganje ispita na pojedinim fakultetima, kao i na razne mahinacije i korupciju..."

Posle podsecanja na izjave funkcionera JUL, dekani, autori i potpisnici saopstenja konstatuju da “zvanicni predstavnici JUL tvrde da se na Univerzitetu u Beogradu desavaju ne samo disciplinski prestupi, vec i krivicna dela". “Mi, dole potpisani dekani, zahtevamo da se najhitnije podnesu konkretni dokazi za date izjave. Ukoliko se dokaze istinitost tih izjava, sa svoje strane cemo preduzeti sve zakonske i statutarne mere. Ukoliko se, medjutim, ne pruze dokazi za navedene izjave, smatracemo da je rec o kleveti kojom se narusavaju cast i ugled Univerziteta u Beogradu. U tom slucaju, zahtevamo da nadlezni organi Univerziteta podnesu optuzbu za krivicno delo klevete protiv lica koja su dala takve izjave. Svaka javno izrecena tvrdnja je obavezujuca, iza nje se mora stajati i za nju odgovarati", zakljuceno je na kraju saopstenja iza koga stoji grupa dekana, pretezno sa tehnickih fakulteta.

Medju potpisnicima saopstenja za javnost su dekani Arhitektonskog fakulteta, Gradjevinskog , Elektrotehnickog, Matematickog, Pravnog, Saobracajnog, Tehnolosko-metalurskog, Filozofskog, Hemijskog i Fakulteta politickih nauka.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /