sreda, 18. februar 1998.

GORNJOMILANOVACKI LOBI UNISTIO JIK BANKU?

Kapital se odlio u privatne dzepove

U zapisniku Narodne banke koja je obavila kontrolu poslovanja Jugoslovenske izvozne i kreditne banke decembra 96 godine i elaboratu Beogradske banke od avgusta prosle godine stoji da je Izvozna banka kupovinom poslovne zgrade JIK banke , Terazije 34, ostvarila imovinsku korist od 4 miliona maraka.U periodu kada smo gradili poslovnu zgradu u Knez Mihajlovoj 30 po ceni od 7000 maraka po kvadratu, nase poslovodstvo prodaje zgradu Izvoznoj banci po ceni od 1012 dinara po kvadratu. Kredit je dat na tri godine, nikada nije revalorizovan , nije obracunata kamata i nikada nije ni otplacen.Rec je o prostoru od 680 kvadrata u eskluzivnoj gradskoj zoni, pricaju zaposleni iz Sindikata JIK banke.

Ne zele da im se pominju imena jer su pretnje telefonom svakodnevne a bilo je i par situacija kada su im zivoti bili ugrozeni. " Sve je uradjeno smisljeno i na visokom nivou. Zbog nesavesnog poslovanja Miodrag Prica je morao da ode sa mesta generalnog direktora JIK banke decembra 96 godine , postao je predsednik Upravnog odbora Izvozne banke. Radisav Paunovic koji je i generalni direktor Izvozne banke , januara prosle godine, kada je JIK banci oduzeta dozvola za rad postaje v.d. direktora, pricaju sindikalisti.

Smatrajuci da ih Radisav Paunovic zbog borbe za licnu korist nikada nece izvesti iz blokade bankarskog poslovanja u par navrata bezuspesno su trazili njegovu smenu ili ostavku. Jos od novembra prosle godine kada su stupili u strajk organizovali su danonocna dezurstva u zgradi JIK banke u Knez Mihajlovoj 42.Direktora stiti profesionalna cuvarska sluzba "Fitocentra" iako 1200 zaposlenih vise od godinu dana prima po 420 dinara.

Po zakonu i Statutu banke izbor generalnog direktora ili vrsioca duznosti je u nadleznosti Upravnog odbora. Zivojin Andrejevic iz "Tipoplastike", jedan od akcionara banke bio je predsednik Upravnog odbora do kraja prosle godine. Iz Gornjeg Milanovca je kao i Radisav Paunovic ali i Ivko Djonovic, direktor PIK Takova a ujedno i predsednik Nadzornog odbora JIK banke. Ovaj odbor , iako bi trebao da vrsi nadzor poslovanja nije se sastajao skoro dve godine, isticu predstavnici sindikata.

Paunovic sa svojim zamenicima optuzuje se i za izdavanje poslovnog prostora u Knez Mihajlovoj 30, Srpskoj narodnoj lutriji . Poslovni prostor od 500 kvadrata izdat je na tri godine. Za samo godinu dana na ime zakupa od milion dinara posrednicke firme "Konditor promet" i " RS sistem" uzelu su kajmak od 250.ooo dinara.JIK banka placa za ovaj period sve troskove tehnickog odrzavanja, vodu, struju pa ispada da smo po kvadratu zaradili 10 a ne 60 maraka, kako je Paunovic tvrdio.

Iz nekog razloga ni Skupstina deonicara nije sazivana od maja 95 do decembra prosle godine. Sumnjaju i da se preko pet preduzeca JIK banke, stvorenih u vreme sankcija, ogroman kapital odlio u privatne dzepove.Vecina direktora ovih preduzeca je iz Gornjeg Milanovca i pre ustolicenja nisu bili sluzbenici banke.

I Narodna banka je svojim nalazom konstatovala da je preko 90 odsto akcionarskog kapitala rizicno plasirano, zbog cega je i oduzeta dozvola za rad. Formalna blokada racuna od par dana je samo bio izgovor, kazu u Odboru Sindikata. Radnici se pitaju, od kojih su neki na takvim mestima gde su imali direktan uvid u plasman sredstava i gde je 6 miliona dolara koje je HIP Prahovo jos 92 godine namenski prebacilo na racun JIK banke za otplatu duga nemackom partneru.

Sadasnji predsednik Upravnog odbora, Zoran Ilic iz krusevackog "Zadrugara" strucan je i posten, nadamo se da ce uspeti da izdejstvuje smenu ili ostavku v.d. direktora, Radisava Paunovica.

N. B.

Direktor ne “odstupa"

Radisav Paunovic odbio je pre dva dana da podnese ostavku na zahtev vecinskog akcionara. Kako sam kaze u bankarstvu je vec 28 godina i jedini motiv ostanka u JIK banci mu je dobijanje dozvole za rad. Pre celne funkcije bio je pomocnik bivseg generalnog direktora, Miodraga Price.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /