sreda, 18. februar 1998.

Jos jedan Srbin spreman da ide u Hag

Banjaluka, Beta-AFP. - Simo Zaric, koji je pred Haskim tribunalom optuzen za ratne zlocine, izjavio je danas da ce se “u sledecih desetak dana" predati Tribunalu. “Za desetak dana cu sigurno biti spreman da krenem. Ne znam tacno kog dana, ali, ici cu (u Hag)", rekao je Zaric u telefonskoj izjavi za Frans Pres. On je kazao da “ceka povratak svog advokata, Borislava Pisarevica, iz Haga, kako bi razvili strategiju" predaje Tribunalu.

“Zaposlen sam u Novom Sadu i nema nikakvih mogucnosti da prihvatim odlaganje predaje. Moja porodica zivi u nekoliko gradova u Jugoslaviji i ja ne nameravam da odem tako brzo... zelim da kazem 'dovidjenja' jer ne idem na ekskurziju, vec u zatvor", rekao je Zaric.

On je kazao da je bio “sokiran" kada je saznao da je optuzen pred Haskim tribunalom. “Voleo bih da se otkrije istina... imam svoje razloge da to zelim vise od drugih, zbog specificne situacije u mojoj porodici", rekao je Zaric.

“Optuzen sam za etnicko ciscenje (...) ozenjen sam Muslimankom, moja cerka je udata za Hrvata i zivi u Hrvatskoj, moja jedna sestra je udata za Hrvata, a druga za Muslimana. Bio bih za psihijatrijsko ispitivanje da sam se odlucio za etnicko ciscenje naroda kojima pripadaju moja supruga ili suprug moje cerke", dodao je Zaric.

Zaric je clan grupe sestorice Srba koje je Haski tribunal optuzio optuznicom za Bosanski Samac, podignutom 21. jula 1995. godine. Dvojica iz te grupe, Miroslav Tadic i Milan Simic, predali su se pre tri dana sudu u Hagu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /