sreda, 18. februar 1998.

ALUN ROBERTS, PORTPAROL IPTF ZA BIHAC I BANJALUKU, TVRDI

Hrvatska policija pali srpske kuce u Drvaru

Ponasanje hrvatske policije direktno sprecava sprovodjenje Dejtonskog sporazuma i povratak srpskih izbeglica - kaze Roberts

Banjaluka, FoNet. - Portparol IPTF-a za regiju Bihac i Banjaluku Alun Roberts izrazio je veliku zabrinutost zbog nastavka paljenja srpskih kuca u Drvaru, i optuzio hrvatsku lokalnu policiju da svojim opstrukcijama doprinosi ovom cinu kao i maltretiranju Srba povratnika.

Roberts je na jucerasnjoj konferenciji za novinare u Baljaluci naglasio da ovakvo ponasanje direktno sprecava implementaciju Dejtonskog sporazuma i proces povratka izbeglica u ovaj grad. On je precizirao da su pre sest dana, za sada nepoznati pocinioci, zapalili srpsku kucu u naselju Mlinski put, a 13. februara izgorela je kuca u selu Prnjavoru, kao i jedna u selu Sipovljani. Uz to, naveo je da su pre tri dana cetvorica Hrvata, od kojih su trojica bila u uniformama Hrvatskog vijeca obrane, maltretirala dva lica srpske nacionalnosti, te da je zbog ovih dogadjaja 15. februara IPTF ozbiljno upozorio nacelnika lokalne policije u Drvaru da “nedovoljno kontrolise situaciju u tom mestu".

Roberts je potvrdio da se u kucama i stanovima prognanih Srba u Drvaru jos uvek nalaze pripadnici jedinica HVO, koji sprecavaju povratak izbeglica i funkcionisanje lokalne vlasti sa gradonacelnikom Milom Mircetom na celu.

Predstavnik UNHCR-a u Banjaluci Jelena Novikov navela je podatak da je od 31. januara u opstini Drvar zapaljeno 14 srpskih kuca, kao i da se ovaj proces nastavlja. Komentarisuci Sporazum o vracanju repetitora SRT, portparol Sfora za regiju Jugozapad Pol Jang naglasio je da ce do predaje predajnika SRT doci tek nakon sto Vlada RS i Sfor potpisu privremeni sporazum o predaji tornjeva.

Jang je najavio da ce inzenjerci madjarskih jedinica Sfora, u saradnji sa lokalnom srpskom policijom, 20. februara izvrsiti rutinsku popravku povrsinskog dela privremenog mosta preko Ribnjaka u Prnjavaru. “U toku ovih popravki most ce biti zatvoren, a saobracaj ce se preusmeriti putevima severno od Prnjavora, preko Sibovske do Tromedje", objasnio je Jang.

Dodik zadrzan zbog cirilicnih tablica

Komentarisuci zadrzavanje premijera Republike Srpske Milorada Dodika 13. februara na mostu u Gradiski, koje je izvrsila hrvatska pogranicna policija, Roberts je rekao da je premijer cekao 80 minuta zbog cirilicnih registarskih tablica.

On je objasnio da je posle intervencije IPTF-a Dodik usao na teritoriju Hrvatske i dodao da je to prvi slucaj da je neko sa registarskim tablicama RS presao u ovu zemlju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /