sreda, 18. februar 1998.

VUK DRASKOVIC O KONSULTACIJAMA ZA NOVU VLADU SRBIJE

Mesto mandatara pripada SPO

Beograd. - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic izjavio je juce da se prakticno stiglo “blizu sporazuma" o programu eventualne buduce vlade ali i da ono sto je preostalo za usaglasavanje - ima istorijsku tezinu. Prema njegovoj tvrdnji nikakvih razgovora (“ni naznaka") oko kadrovske kombinatorike nije bilo ali je napomenuo da mesto mandatara u republickoj vladi (u kojoj nema radikala) pripada njegovoj stranci.

Sve ono sto je Milan Milutinovic nakon prekjucerasnjih konsultacija izneo za nas je “apsolutno prihvatljivo", napomenuo je Draskovic na jucerasnjoj konferenciji koja je privukla veliki broj domacih i stranih novinara. Za usaglasavanje su ostali elementi kojima Srbija dobija “krstenicu", kojima se vraca istoriji, temeljima i “na nivou simbola", kako je pojasnio Draskovic navodeci da o ovome moraju da se postignu jasni rokovi, da se sve precizira, potpise i unapred objavi.

Prema recima Draskovica “mada se jos ovde razgovara") levica je u nacelu prihvatila da grb Srbije ponovo bude dvoglavi orao Nemanjica, da se sa trobojke skinu ideoloska obelezja kao i da vise nece biti ideoloskih drzavnih praznika (slavili bi se Nova godina, pravoslavni Usrks i Bozic. Prvi i Deveti maj). Drzavni praznik Srbije trebalo bi da bude, kaze Draskovic, dan kada je u Orascu odluceno da se dignePprvi srpski ustanak.

Mislim da su uklonjene sve prepreke da se dinastiji Karadjordjevic vrati drzavljanstvo i pasos, napomenuo je Draskovic i rekao i da uprkos njegovom insistiranju na himni “Boze pravde" o tome nema “nikakve saglasnosti. Mi prihvatamo da savezna himna bude “Hej Sloveni" kao integrativna izmedju Srbije i Crne Gore. Sutra, posle izvesnog vremena, kad dodje do sireg sjedinjavanja Bosne i Hercegovine, Makedoniji, Srbije i Crne Gore, moguce je da ce ona biti za sve prihvatljiva ali ce svi imati i svoju himnu".

Lider SPO je potvrdio, na pitanje novinara, da je postignuta puna saglasnost i oko pitanja Kosova i Metohije za koje je receno da je neotudjivi deo drzave kao i da se Albancima ponudi resenje koje podrazumeva - ljudska, kulturna, verska, politicka prava u skladu sa najvecim evropskim standardom.

Potrebno je, rekao je Draskovic, da se brzo krene u odlucnu drzavnu politiku, pripreme odredjene deklaracije i zakonski projekti o Kosmetu, odnosno staroj Srbiji, i na njihovo usvajanje pozovu predstavnici albanskih politickih partija da bi se naslo najbolje resenje. Draskovic je naveo da smatra za resenje formiranje dvodomih opstinskih kao i pokrajinske skupstine u kojoj bi se u Vecu naroda) odlucivalo kosenzusom.

Cetiri poslanika SPO u Vecu republika

Srpski pokret obnove imace cetiri poslanika u Vecu republika Savezne skupstine, rekao je Vuk Draskovic. Njihov izbor obavice se na sutrasnjoj sednici republickog parlamenta.

Stranku ce na saveznom niovu predstavljati: Milan Mikovic, sef odbornicke grupe SPO u republickoj skupstini, zatim Milan Bozic i gradonacelnici Kragujevca i Kraljeva, Veroljub Stevanovic i Rade Jovic.

Lider SPO nije zeleo da precizira kada ce biti nastavljeni razgovori o usaglasavanju programa, ali je rekao da ce po njihovom okoncanju(“ako se postigne saglasnost u celini"), stranka uporno insistirali da joj pripadne mesta koliko joj i sleduje po snazi i ugledu. Tada bi to bili “odnosi partnerstva" a vlada bi delovala kao tim koji sprovodi program. Draskovic nije iskljucio mogucnost da nakon programskog usaglasavanja dogovor ipak propadne zbog kadrovske problematike.

Nismo jos zavrsili bitku za program, rekao je Draskovic, ne navodeci ko bi mogao biti mandatar iz redova SPO, koji je jos napomenuo i da ce raspustanje vlade biti najbolja garancija postovanja postignutog sporazuma. “Spustao sam se na mnogo gora uzad" prokomentarisao je, navodeci da je najvece krsenje sporazuma koje je do sad doziveo bilo u vezi sa koalicijom “Zajedno". Draskovic je rekao i da ce Glavni odbor stranke zasedati za nedelju dana.

N.Todorovic

Kraj srpsko-srpskog rata

Vuk Draskovic je rekao da je sa koalicijom levice dogovoreno da se na prvoj sednici republicke skupstine, nakon sto clanovi vlade poloze zakletvu, procita deklaracija o nacionalnom pomirenju i nacionalnom jedinstvu.

Time bi prestao srpsko-srpski rat, pomirili bi se bivsi ravnogorci i partizani, “pripadnici dva antifasisticka pokreta".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /