sreda, 18. februar 1998.

CRNA GORA

Prosecna plata 966 dinara

Podgorica, Montena-faks. - Statistika je saopstila da je u januaru prosjecna plata u Crnoj Gori iznosila 966 dinara. Prosjek primanja u vanprivredi bio je 1.390, a u privredi 797 dinara. U odnosu na decembar prosjecna plata je niza za 8,6 odsto.

Statisticari objasnjavaju da je do pada prosjeka zarada u januaru doslo zbog povecanog broja radnika koji u januaru nijesu primali platu. Ocjenjuje se da je takvih bilo oko 12 hiljada.

Kako su januarski troskovi zivota bili veci za 2,4 odsto, to su i realna primanja raposlenih bila manja za 10,7 odsto.

Za potrosacku korpu dve i po prosecne zarade

Podgorica, Montena-faks. - Krajem januara ove godine potrosacka korpa, u kojoj su 43 najnuznija akrtikla neophodna za egzistenciju cetvoroclane porodice, u Crnoj Gori je - prema istrazivanjima Vijeca Saveza samostalnih sindikata Crne Gore - stajala 2.505,58 dinara, dok je u istom mjesecu takozvana minimalna cijena rada bila 380 dinara.

Za podmirenje minimalnih troskova zivota prosjecne cetvoroclane porodice trebalo je obezbijediti skoro sedam najnizih cijena rada, odnosno najmanje dvije ipo prosjecne mjesecne zarade.

Penzije manje za 8,8 odsto

Podgorica, Beta. - Januarske penzije u Crnoj Gori bice za 8,8 odsto manje od decembarskih, saopstio je juce Republicki zavod za statistiku. Rukovodstvo Fonda za penziono i invalidsko osiguranje upozoravalo je da ce uskladjivanje penzija sa platama, po obracunu koji se primenjuje od pocetka prosle godine, "izazvati haos" u kojem se penzije naizmenice smanjuju i povecavaju.

Isplata prvog dela decembarskih penzija, odnosno oko 80 odsto, pocece kasnije ove nedelje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /