sreda, 18. februar 1998.

PISMO DRZAVNOG TUZIOCA CRNE GORE SAVEZNOM DRZAVNOM TUZIOCU

Dodjite u Podgoricu na strucni razgovor

Drzavni tuzilac Crne Gore Vladimir Susovic pozvao je saveznog kolegu Vukasina Jokanovica da se ukljuci u postupak pokrenut protiv cetvorice organizatora mitinga u Podgorici kao sto je to uradio u “slucaju Vukovic"

Podgorica. - Drzavni tuzilac Crne Gore Vladimir Susovic pozvao je saveznog kolegu Vukasina Jokanovica da se “ukljuci" i u postupak pokrenut protiv cetvorice organizatora “velikog narodnog mitinga", kao sto je to uradio prilikom podizanja optuznice protiv Radovana Vukovica, aktiviste politicke grupacije Momira Bulatovica.

Izrazavajuci zadovoljstvo sto je uspostavio “prvi sluzbeni kontakt" sa drzavnim tuziocem SRJ i ocjenjujuci to kao “znacajan doprinos afirmaciji tuzilacke organizacije", Susovic se prije svega Jokanovicu obraca “kao iskusnom i uvazenom politicaru Socijalisticke partije Srbije" i obavjestava ga da je visi tuzilac u Podgorici od parlamenta zatrazio oduzimanje poslanickih imuniteta Zoranu Zizicu, Slobodanu Vujosevicu i Bozidaru Bojovicu kako bi pred istraznim sudijom protiv njih mogao pokrenuti krivicni postupak.

“Imajuci u vidu Vasu odluku i stav u predmetu Radovana Vukovica, u kojem ste iskoristili Vasa ustavna i zakonska ovlascenja i time po principu subordinacije suspendovali tezak i slozen rad pravosudnih organa Crne Gore, cijenim da ne bi bilo lose da se i ovim predmetom pozabavite" - naglasava tuzilac Susovic.

Konstatujuci da ovaj predmet “objektivno ima odredjenu politicku tezinu", drzavni tuzilac Crne Gore smatra da bi, upravo stoga, angazovanje gospodina Jokanovica pomoglo u njegovom rjesavanju.

“Naime, ukoliko mislite indenticno kao i u predmetu Radovana Vukovica, u kome ste ocijenili da nasa pravna kvalifikacija nije strucno i pravno dobro odmjerena, bilo bi nam korisno da dodjete u Podgoricu i da u strucnoj razmjeni misljenja iznesete Vas stav i o ovom predmetu" - kaze Susovic i Jokanovica obavjestava o namjeri organizovanja okruglog stola o “slucaju Vukovic". Sto se tice negodovanja saveznog drzavnog tuzioca u vezi sa Susovicem medjunarodnim aktivnostima, crnogorski drzavni tuzilac pojasnjava da su one “u iskljucivoj nadleznosti Vlade Crne Gore". “Tu ne bi trebalo da ima spora, jer valjda necete traziti i ocekivati da Vlada Crne Gore trazi Vasu saglasnost za svoju medjunarodnu aktivnost, pa i kad u tome odredjeno participira i drzavni tuzilac Republike Crne Gore u pitanjima saradnje sa Haskim tribunalom" - stoji u Susovicevom pismu.

On pri tom konstatuje da ni Vlada Crne Gore ni njen drzavni tuzilac “nemaju potrebe da od javnosti skrivaju sadrzaj razgovora" sa delegacijom Haskog tribunala, i saveznom kolegi savjetuje da ne treba da se ustrucava od trazenja informacija koje moze da mu pruzi.

“Ponavljam, ne naredbodavnim putem i mojom obaveznoscu" - naglasava Susovic i na kraju pisma poziva saveznog drzavnog tuzioca na korektnu saradnju u skladu sa Ustavom.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /