sreda, 18. februar 1998.

POSLE GODINU DANA CEKANJA NA VIZU PREDSTAVNIK PREDSEDAVAJUCEG OEBS MISIJE ZA KOSOVO DOPUTOVAO U BEOGRAD

Van der Stul danas i sutra na Kosovu

Tokom trodnevne posete Jugoslaviji Van der Stul se nece sastati sa novinarima a njegov boravak upakovan je pre u formu licne posete nego zvanicnog angazmana OEBS

Beograd. - Komesar za manjine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i predstavnik predsedavajuceg OEBS misije za Kosovo, Maks van der Stul, doputovao je juce u SRJ posle godinu dana cekanja da mu savezna vlada odobri ulazak u zemlju.

Van der Stul se u Beogradu sastao sa liderima ovdasnjih nevladinih i humanitarnih organizacija a nije potvrdjeno da li je imao i susrete sa predstavnicima jugoslovenskih vlasti.

U Helsinskom odboru za ljudska prava u Srbiji potvrdjeno je da je holandski diplomata tokom “zvanicne privatne" posete SRJ razgovarao sa organizatorima Orkuglo stola u Ulcinju - odnosno sa predsednikom HOPS Sonjom Biserko. Okrugli sto, inace, trazi da se o problemu Kosova razgovara na specijalnoj medjunarodnoj konferenciji.

Danas i sutra, kako je saopstila portparol OEBS u Becu Melisa Fleming, izaslanik OEBS boravice na Kosovu. Nije precizirano sa kim ce u Pristini razgovarati pre no sto se u petak vrati u svoj biro u Hagu. Van der Stul pokusava da posao u SRJ zapocne na nacin koji bi obezbedio da se oko toga ne podigne mnogo prasine jer bi svako medijsko eksponiranje moglo da navede vlasti u SRJ da odustanu od ovog izraza dobre volje i vec sledeci put mu ponovo ne odobre vizu. Holandski diplomata se zato tokom trodnevne posete nece sretati sa novinarima a njegov boravak u Beogradu i Pristini upakovan je pre u formu licne posete nego zvanicnog angazmana OEBS.

Van der Stula je na mesto predstavnika imenovao bivsi predsedavajuci OEBS, danski sef diplomatije Nils Helveg Petersen, sa zadatkom da pomogne iznalazenju resenja za probleme ljudskih prava na Kosovu ali i u drugim delovima Srbije. Od kako je januara ove godine Poljska preuzela predsednistvo njen ministar inostranih poslova Bronislav Geremek najavio je da zeli obnavljanje inicijative Organizacije za resenje kosovskog problema.

Van der Stul je prvi put zatrazio dozvolu za ulazak u SRJ jos pocetkom prosle godine ali mu viza nije odobrena.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /