cetvrtak, 19. februar 1998.

RADMILA MILENTIJEVIC O RADIO-FREKVENCIJAMA I TELEVIZIJSKIM KANALIMA

Legalizacija na prolece

Frekvencije ce se placati, a njihova cena ce zavisiti od dometa stanica - kaze ministarka za informisanje

Beograd. - Radio i TV frekvencije bice legalizovane posle uskladjivanja republickog i saveznog zakona o javnom informisanju. Moguce je, medjutim, da neke frekvencije budu legalizovane u medjuvremenu, sto zavisi od savezne vlade, izjavila je Radmila Milientijevic, ministar za informisnje u Vladi Srbije u razgovoru sa novinarima u Poslovnom sistemu “Grmec".

Savezna vlada, po njenim recima, intenzivno radi na predlogu zakona o informisanju. Milentijeviceva ocekuje da ce se taj predlog naci na dnevnom redu skupstine SRJ “vrlo brzo, na prolece", posle cega bi u skladu sa federalnim trebalo i da Skupstina Srbije donese svoj zakon. “Sadasnji savezni zakon o informisanju potice jos iz stare Jugoslavije, i treba ga prilagoditi stvarnosti," rekla je Milentijevic. Frekvencije ce se u buducnosti placati, kako je najavila ministarka, a njihova cena ce zavisiti od dometa stanice. Principi po kojima budu dodeljivane frekvencije, prema ministarkinim recima, bice jednaki za sve.

- Veliki sam pobornik lokalnih medija, jer ni najbolje centralne TV i radio stanice ne mogu da pokriju potrebe lokalnog stanovnistva. I sama sam se uverila koliko su te stanice korisne, izjavila je Milentijeviceva.

Rajko Lucanin, generalni direktor “Grmeca", juce je najavio osnivanje poslovne radio stanice koja takodje ceka da dobije frekvenciju. Stanica je potpuno tehnicki opremljena, a na nju je potroseno prema Lucaninovim recima, 1,2 miliona dinara. Predvidjeno je da radio emituje 24 casa informacije iz privrede. Lucanin je izjavio da “Grmec" ima i ambicije da pokrene TV stanicu koja ce se takodje baviti iskljucivo ekonomijom. Ministarka Milentijevic je podrzala oba predloga.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /