cetvrtak, 19. februar 1998.

U NISU JUCE OSNOVANA ALIJANSA ZA PROMENE - MILAN PANIC

Neodgovorni i vlast i opozicija

“Alijansa za promene - Milan Panic" osnovana je sa namerom da artikulise gradjanske ideje i okupi sve gradjane i organizacije koji su za ideju promene postojeceg kriznog stanja, progres i integraciju sa svetom, navodi se u saopstenju Glavne kancelarije Alijanse

Nis. - Alijansa za promene Milan Panic usvojila je juce u Nisu deklaraciju u kojoj poziva “sve gradjane i organizacije koji zele pozitivne promene i bolji zivot svojim porodicama i sebi" da joj se pridruze.

“Alijansa za promene - Milan Panic osnovana je u Nisu sa namerom da artikulise gradjanske ideje i okupi sve gradjane i organizacije koji su voljni da se zaloze za ideju promene postojeceg kriznog stanja, progres i integraciju sa svetom", navodi se u jucerasnjem saopstenju novoformirane Glavne kancelarije Alijanse koje je potpisao njen predsednik Milan Panic.

“Jugoslavija se nalazi u dubokoj krizi sveukupnog drustvenog zivota. Kriza je delo vladajuceg nedemokratskog politickog rezima. Jos nije doslo do formiranja drustvenih i politickih organizacija koje bi bile u stanju da dovedu do sustinskih demokratskih promena. Ni vladajuca stranka, ni mnoge opozicione stranke ne pokazuju spremnost za radikalnu kvalitativnu promenu sadasnjeg stanja. Velikom neodgovornoscu opozicioni lideri su demotivisali ogroman broj gradjana koji su u jesen i zimu 1996/97. godine ulozili veliku nadu i energiju u mogucnost promene postojeceg rezima", navodi se na pocetku deklaracije. Dodaje se da je za ozivotvorenje radikalnih demokratskih promena potreban novi ustavni i zakonski ambijent i najavljuje da ce Alijansa formirati i svoj Ustavotvorni pokret cije ce sediste biti u Nisu.

“Zalazemo se za neodloznu integraciju zemlje u evropske i svetske politicke, privredne, naucne kulturne i druge procese i za sto brze i potpuno ukljucenje zemlje u Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i druge evropske i svetske asocijacije...Zalazemo se za pomirenje svih naroda i nacionalnih manjina koje zive na prostoru nekadasnje Jugoslavije. Spremni smo da zatrazimo oprost i da oprostimo za sve nanesene boli i nepravde u ime buduceg suzivota. Spremni smo na ovakav cin iako ni srpski ni crnogorski narod ne mogu biti krivi za neodgovorne postupke sopstvenih oligarhija i njihovih sledbenika.Ne uslovljavajuci gradjane niti zvanicne predstavnike drugih nacija i nacionalnih manjina sa kojima smo do skoro bili u zajednickoj zemlji nadamo se istom uzvratnom postupku u ime mira i prosperiteta na Balkanu", navodi se u Deklaraciji i dodaje da se Alijansa zalaze i za hitan pocetak pregovora legitimnih predstavnika drzave i Albanaca o nacinu resavanja krize na Kosovu i Metohiji u kojima bi se postiglo garantovanje ljudskih i gradjanskih parava Albancima u Srbiji i Jugoslaviji.

U ovom osnivackom aktu se navodi da ce se Alijanska na celu sa Panicem zalagati za otvoreno civilno drustvo i definitivni raskid sa samovoljnom i neodgovornom vlascu i za ljudska prava koja ce biti garantovana Ustavom i zakonima uskladjenim sa Poveljom Ujedinjenih nacija, Helsinskom poveljom i normama medjunarodnih ugovora. “Zalazemo se za pravdenu i na zakonit nacin sprovedenu ekonomsku i svojinsku transformaciju i za nepriznavanje legalnosti nezakonito izvrsene privatizacije, za neprikosnovenost i zakonsku zastitu privatne svojine, kao i za vracanje oduzetih gradjanskih i imovinskih prava svim raseljenim gradjanima Srbije i Crne Gore na celu sa potomcima dinastije Karadjordjevic", navodi se pored ostalog u Deklaraciji.

Sef Glavne kancelarije Milana Panica, u kojoj se nalazi 17 istaknutih Nislija, od juce je i zvanicno vlasnik privatne skole engleskog jezika i potomak najpoznatije niske porodice profesor Mariola Uzunovic.

Z. Miladinovic

Ko je u kancelariji

U Glavnoj kancelariji Alijanse za promene pored Mariole Uzunovic su i: dilomirani inzenjer gradjevine Boris Nemet, prof. dr Gradimir Milovanovic, prof. dr Radosav Djordjevic, prof. dr Milan Visnjic, prof dr Nikola Cekic, advokat Jovan Rancic, diplomirani pravnik Dragica Petkovic, prof. dr Djokica Jovanovic, vlasnik “Ilic tekstila" i clan gradske vlade Dusan Ilic, dr Dusan Mitrovic, prof. dr Djordje Djordjevic, prof. dr Jovan Zivkovic, studenti Vojkan Vidojkovic, Aleksanadar Tasic, Dusan Milosevic i vlasnik “Siti" radija Nikola Djuric.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /