cetvrtak, 19. februar 1998.

SAVEZNI USTAVNI SUD

Neustavna odredba Zakona o univerzitetu

Profesori ne moraju u penziju po sili zakona. Podeljena misljenja sudija o prestanku mandata saveznim poslanicima, ukoliko im je prestalo clanstvo u stranci sa cije liste su birani

Obezbedjen kontinuitet jugoslovenskog
drzavljanstva: Sa jucerasnje sednice
Saveznog ustavnog suda
FOTO: FoNet

Beograd. - Profesori Univerziteta nece ubuduce morati po sili zakona (kada navrse 65 godina zivota ili 40 staza) da odlaze u penziju. Savezni ustavni sud je juce, naime, ocenio takvu odredbu Zakona o univerzitetu nesaglasnom sa Zakonom o osnovama radnih odnosa. U obrazlozenju odluke kaze se da je zaposlenima na Univerzitetu fakticki bilo ukinuto pravo dato saveznim Zakonom da poslovodni organ moze pod odredjenim uslovima odluciti ostaje li nastavnik u radnom odnosu ili ne.

Sudije Ustavnog suda juce nisu uspele glasanjem da donesu odluku povodom osporene odredbe Zakona o izboru saveznih poslanika u Vecu gradjana Skupstine SRJ. Rec je o paragrafu koji predvidja da poslaniku prestaje mandat ako mu po bilo kojem osnovu prestaje clanstvo u politickoj stranci sa cije je liste biran. S obzirom da je Savezno ministarstvo pravde, koje je bilo podnosilac, povuklo ovaj svoj predlog, trojica sudija smatrala su da postupak treba obustaviti dok su dvojica navela da se radi o nedozvoljenom predlogu (o vec presudjenoj stvari), te da ga treba odbaciti.

Juce, takodje, nije prihvacena inicijativa za ocenu ustavnosti nekoliko clanova Zakona o jugoslovenskom drzavljanstvu. Inicijator je ukazao da se tim odredbama prekida pravni kontinuitet Jugoslavije za deo njenih drzavljana kojima je to drzavljanstvo prestalo secesijom republike clanice, te da ga, prema tome, moraju imati i oni koji ga se ni na koji nacin nisu odrekli. Sud je, medjutim, ocenio da se radi o zakonskim odredbama kojim se zakonodavac odredio za jedan od mogucih nacina obezbedjivanja pravnog kontinuiteta drzavljanstva, odnosno da je obezbedjeno premoscavanje pravnog rezima drzavljanstva SFRJ na pravni rezim drzavljanstva SRJ.

Pred Saveznim ustavnim sudom juce se nasao i “slucaj" bivseg oficira Vojske Jugoslavije, pukovnika Ljubodraga Stojadinovica. On je ulozio ustavnu zalbu na presude vojno-disciplinskih sudova pri Generalstabu i Vrhovnog vojnog suda u kojoj tvrdi da mu je pomenutim odlukama ukinuta primarna profesija jer se neposredno obratio predsedniku SRJ (tada Dobrici Cosicu) i listu NIN, zbog cega mu je izrecena najteza disciplinska kazna. Stojadinovic ocenjuje da su prekrsene ustavne odredbe o slobodama i pravima coveka. Zalba bivseg oficira VJ odbacena je jer je njenom podnosiocu “obezbedjena druga pravna zastita pred nadleznim redovnim sudom".

B. O. Ilic

Uredba usla u proceduru

U Savezni ustavni sud stiglo je 11 zahteva za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o finansijskoj disciplini u 1998. Prema informaciji iz ovog Suda, ovlasceni predlagac je Advokatska komora Srbije, a Sud je uzeo u postupak sve predloge i inicijative.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /