cetvrtak, 19. februar 1998.

MLADJAN DINKIC, KOORDINATOR GRUPE “SEDAMNAEST"

Vlada organizovala monetarni udar

Uredba o merama finansijske discipline imace kontraefekte - smanjenje javnih prihoda sto ce dovesti do kasnjenja plata i penzija i zapocinjanja strajkova, ocenjuje Dinkic

Beograd. - Zbog nemogucnosti da pokrije spoljnotrgovinski deficit Vlada Srbije svesno se opredelila za recesiju. Oborila je kupovnu moc stanovnistva koje je moralo u proseku da proda oko 50 maraka i tako je prikupila oko 150 miliona maraka", rekao je Mladjan Dinkic, koordinator “G- 17", na jucerasnjoj konferenciji za stampu.

Devizne rezerve koje su zbog finansiranja izbora pale na 190 miliona dolara, blago su porasle, a ukupna novcana masa varira izmedju 9,2 i 9,5 milijardi dinara. Oko 2,5 milijarde dinara emitovano je vise nego sto je ostvareno deviza od prodaje PTT. Od najavljenog smanjenja novcane mase na osam milijardi dinara nece biti nista jer vec ima poteskoca u isplati penzija. Iako je novcana masa sredinom januara pala na devet milijardi dinara, umesto da se i dalje smanjuje, ona ponovo raste i podize devizni kurs. Drzava reaguje tako sto prodaje svoje devize i donosi uredbu da bi smanjila kolicinu gotovog novca u opticaju i oborila kurs, rekao je Dinkic.

Uredba o merama finansijske discipline imace kontraefekte jer ce se smanjiti javni prihodi sto ce dovesti do kasnjenja plata i penzija i zapocinjanja strajkova, istakao je Dinkic i dodao da su svi potezi koje je povukla vlada Srbije da bi organizovala monetarni udar vec prepoznatljivi. “Vlada najpre smisli nesto lose a onda to malo popravi i ljudi su zadovoljni. Sve to moze biti priprema za novu vladu koja ce se pojaviti kao spasilac", naglasio je Dinkic.

Prema recima Veselina Vukotica, koordinatora “G-17 " iako se o Srbiji i Crnoj Gori govori kao o dva geografska pojma, rec je ustvari o sudaru dva koncepta, jednog koji je za reforme i drugog koji je za status kvo. Savezna vlada bi morala da izadje sa stavom da li je za reforme ili ne kako se ne bi dogodilo da se traze individualna resenja, rekao je Vukotic.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /