cetvrtak, 19. februar 1998.

SKUPSTINA SRBIJE DANAS DONOSI ODLUKU O IZBORU DELEGACIJE U VECE REPUBLIKA

Dogovor o saveznim mandatima

Bilo bi najbolje da se predstavnici svih politickih grupacija u parlamentu Srbije ipak o svemu dogovore i da lista bude zatvorena, smatra sef poslanicke grupe SPO Milan Mikovic

Kao sto je najavljeno, Skupstina Srbije bi, na danasnjoj vanrednoj sednici, trebalo da donese posebnu odluku na osnovu koje bi, vec narednog dana, mogla da izabere 20 poslanika iz svojih redova za Vece republika saveznog parlamenta. Ocekuje se da ce sednica kratko trajati, kako bi sve politicke grupacije imale dovoljno vremena da podnesu svoje predloge kandidata za savezne poslanike.

Vazeci zakon o izboru poslanika u ovo Vece ne obavezuje na proporcionalnost, tako da svaka stranka moze da predlozi najvise 20 poslanika iz svojih redova. Skupstina bi se o svakom od njih, vec sutra izjasnjavala tajnim glasanjem. Sve politicke grupacije, medjutim, potajno prizeljkuju da se prethodno postigne dogovor o tome kojoj bi od njih moglo da pripadne koliko mesta.

Srpski pokret obnove je vec predlozio cetiri svoja poslanika, polazeci od nacelnog dogovora sefova poslanickih grupa od pre tri meseca, kada se prvi put razgovaralo o podeli funkcija, da stranke budu zastupljene u pomenutom Vecu srazmerno snazi u republickoj skupstini.Tada se, medjutim, kako objasnjava sef njegovog poslanickog kluba, Milan Mikovic, poslo od proste racunice po kojoj bi na svakih 12 i po republickih poslanika pripalo po jedno mesto u Vecu republika saveznog parlamenta. Tada je izracunato da bi, prema broju mandata, “levoj" koaliciji pripalo devet mesta, radikalima - sest, SPO - cetiri, a jedno bi bilo prepusteno nekoj od manjih stranaka.

To, medjutim, u to vreme nije mogla da bude sasvim tacna racunica, jer jos nisu bili formirani svi poslanicki klubovi, objasnjava Milan Mikovic, i zato je moguce da se danas pojave i drugi predlozi, u drugim kombinacijama. “Sve je moguce, ali bi najbolje i najjednostavnije bilo da, umesto da svaka grupacija izidje sa 20 predloga, da se prethodno izmedju njih postigne dogovor koliko ce kome pripasti mesta u Vecu republika. Najbolje i najjednostavnije bi bilo da bude zatvorena lista", smatra Mikovic, izrazavajuci nadu da ce se, mozda, vec danas, nakon donosenja odluke, sastati i dogovoriti, kako kasnije ne bi bilo nesporazuma.

Prema predlogu 86 poslanika SPS, na ciji zahtev je sednica i zakazana, parlament bi danas trebalo da imenuje Dragana Tomica za predsednika Komisije za izbor saveznih poslanika, a za clanove: Dragana Todorovica (SRS), Vojislava Mihailovica (SPO), Vladimira Stambuka (JUL) i sekretara Skupstine Predraga Trajkovica (ND).

M. Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /