cetvrtak, 19. februar 1998.

NA SUMARSKOM FAKULTETU U BEOGRADU OSNOVAN NEZAVISNI SINDIKAT

Organizacija za odbranu staleza

Obrazlazuci razloge za formiranje nezavisnog sindikata inicijatori ideje su istakli da su im na fakultetu uskracena njihova legalna i legitimna prava

Na Sumarskom fakultetu u Beogradu osnovan je nezavisni sindikat kao legalna i legitimna organizacija koja ce zastupati profesionalne interese clanova nove staleske asocijacije. Na Osnivackoj skupstini juce su jednoglasno usvojeni statut i programski ciljevi, a za predsednika je tajnim glasanjem izabrana dr Ljiljana Vujkovic, vanredni profesor. Izabrano je takodje i po pet predstavnika u Izvrsni i Nadzorni odbor, a do daljnjeg je odlozena odluka o pristupanju novoformiranog sindikata Sumarskog fakulteta Nezavisnim sindikatima Srbije.

Promocija staleske organizacije, kojoj je pristupilo 48 nastavnika i saradnika, odrzana je u Citaonici fakuluteta, gde je najveci broj prisutnih propratio skup na nogama, jer je u prostoriji bilo tek nekoliko stolica. Plan da se skupstina odrzi u sali za sednice propao je, jer kolegama koji su zeleli novi sindikat tamo nije bio dozvoljen pristup zbog odvijanja nekih drugih fakultetskih aktivnosti u aranzmanu dekana fakulteta, prof. dr Dusana Jovica.

Obrazlazuci razloge za formiranje Nezavisnog sindikata, inicijatori ideje su podvukli da su im na fakultetu uskracena mnoga legalna i legitimna prava, kao i svi ostali oblici delovanja. “Dekan ne zeli da zakaze sednice Nastavno naucnog veca, ne dozvoljava ni da se objavi da zaposleni zele sastanak, a postojeci sindikat ne funkcionise. Kroz sindikat zelimo da se borimo za svoj materijalni status, ali i da mozemo da kazemo nase primedbe na rad rukovodstva fakulteta", receno je na skupu.

Osnivackoj skupstini prethodio je sastanak nastavnika i saradnika na kome je dogovrena realizacija ideje o osnivanju nove staleske organizacije, nezavisne od uticaja vlasti i politickih partija. Medju zakljuccima je i zahtev za hitno sazivanje sednice Nastavno naucnog veca, zahtev za povlacenje otkaza koji je dekan u septembru urucio redovnom profesoru Slobodanu Petkovicu, sto je u skladu sa odlukama veca donetim jos 27. novembra prosle godine. Nastavnici i saradnici, koji su bili prisutni na proslonedeljnom skupu, traze od dekana dr Dusana Jovica i da na sednici veca dostavi izvestaj o zavrsnom racunu. Trazi se i isplata (do 25. februara) toplog obroka i regresa. Topli obrok je prosle godine isplacen samo jednom, a zaposleni nisu primili regres ni za ’96. ni ’97. Svi stavovi predati su dekanu na “ruke", jer sluzbenici koji rade u arhivi nisu zeleli da prime prosledjeni dokument.

Jedini odgovor dekana na sve zahteve i primedbe bio je u pismenom obavestenju da se zabranjuje lepljenje plakata i obavestenja po fakultetu, ukoliko se ne radi o oglasavanju koje je namenjeno studentima. Izuzetak od pravila dozvoljen je Upravi fakulteta i Sekretarijatu. Za sve one koji se ne pridrzavaju novouspostavljenih normi predvidjena je kazna, jer to spada u domen “tezih povreda prava i duznosti". Dogadjaji na Sumarskom fakultetu ne stisavaju se od leta prosle godine. Sve je pocelo kad je dekan odbio da konstituise savet u novom sazivu, uprkos tome sto je starom istekao mandat. Onda je usledio otkaz redovnom profesoru i clanu novoizabranog saveta dr Petkovicu, a u javnosti su se cule i optuzbe na racun dr Jovica, po kojima on zloupotrebljava svoj polozaj dekana. Dekan je ove tvrdnje demantovao, ali jos nije napisao izvestaj za Nastavno naucno vece Beogradskog univerziteta, mada je to obecao jos sredinom decembra.

O. Nikolic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /