cetvrtak, 19. februar 1998.

NASTAVAK 12. ZASEDANJA SKUPSTINE BEOGRADA

Jednim udarcem dve sednice

- Usvojena naknada za oduzeto gradsko gradjevinsko zemljiste

Dogovor radikala:
Stevo Dragisic i Vojislav Seselj
FOTO: N. Stojanovic

Posle prilicno burnog “uvoda" koji je bio u znaku medjusobnih prepirki, odbornici Gradskog parlamenta juce su usvojili odluku o odredjivanju naknade za oduzeto gradsko gradjevinsko zemljiste za 1998. godinu. Ta naknada se za jedan kvadratni metar oduzetog gradskog gradjevinskog zemljista odredjuje u procentu od prosecne trzisne cene koja se formira u vreme odredjivanja naknade za jedan kvadratni metar izgradjenog stambenog prostora u tom mestu - obrazlozio je Dragan Covic, clan gradske vlade. Procenat ne moze biti manji od jedan posto ni veci od dva odsto. Ovom tackom je okoncana 12. sednica Skupstine Beograda i odmah potom, posle pauze od pola sata, zakazana deveta sednica (koja se zbog nedostatka kvoruma nije odrzala 7. oktobra prosle godine) sa jednom tackom dnevnog reda: nasilje nad advokatom Nikolom Barovicem i nezakoniti postupci opstinskih organa gradske opstine Zemun.

Pre nego sto se preslo na tacku o naknadi za oduzeto gradsko gradjevinsko zemljiste, odbornici SRS i DS su na 12. sednici gradskog parlamenta optuzili Milana Bozica potpredsednika Skupstine da je prilikom izglasavanja gradskog budzeta za ovu godinu (na sednici Skupstine od 17. februara) prekrsio Poslovnik Skupstine. Naime, da Bozic nije dozvolio svim odbornicima da govore kao i da se prilikom izjasnjavanja o budzetu Skupstina nije izjasnjavala o predlozenim amandmanima na budzet.

Radoje Prica sef odbornicke grupe DS je rekao da je odluka o budzetu doneta na nelezakonit nacin. - Mi cemo preduzeti sve sudske mere da se obori ova odluka, rekao je Prica.

Goran Vesic iz DS je obracajuci se Bozicu rekao:

- Vi ste, Bozicu, prekinuli raspravu iako je bilo prijavljenih. Vi ste sprecili odbornike da govore o necemu, jer se vama i gospodinu Krunicu negde zurilo. Poneo sam amandmane o kojima se trebalo izjasnjavati. Ovde ima cetrdesetak amandmana, 38 je iz Demokratske stranke, rekao je Vesic.

Stevo Dragisic iz SRS je, posto je Milan Bozic potpredsednik Skupstine odbijao optuzbe da se nije glasalo o amandmanima, zatrazio stenogram da bi se videlo “o kojim smo se mi to amandmanima izjasnili". Rasprava oko toga da li se ili nije glasalo o amandmanima i da li je Bozic povredio Poslovnik “izazvala" je Vojislava Seselja iz SRS da odrzi predavanje o tome sta je to tiranija vecine koja po njemu sada vlada u Gradskoj skupstini.

Aleksandra Joksimovic i Slobodan Vuksanovic iz DS su odbornike upoznali i sa pozivnicima koje su odbornici dobili za proslavu prve godisnjice gradjanskog protesta i demokratske vlasti. Proslava je zakazana u gradskom parlamentu. Joksimovic je izmedju ostalog pomenula i da je Poslovnik krsen toliko puta. - U ovom gradu vise ne vlada Skupstina Beograda vec je u ovom gradu uvedena prinudna uprava, rekla je Aleksandra Joksimovic iz DS, uz opasku, “Vi, Bozicu nemate pravo da uskracujete odbornike da govore".

N. Rakic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /