cetvrtak, 19. februar 1998.

BEZ OBZIRA NA SPOLJNI ZID SANKCIJA

Vasington najavljuje pomoc Podgorici

Podgorica. - Sjedinjene Americke Drzave razmisljaju o pruzanju ekonomske pomoci Crnoj Gori, ali uz zadrzavanje spoljnog zida sankcija prema SR Jugoslaviji, izjavio je juce predstavnik americke organizacije za medjunarodni razvoj USAID koji je boravio u Podgorici. “Ne mogu govoriti ni o kakvoj mogucnosti za ublazavanje spoljnog zida sankcija", izjavio je za Rojters Ricard Haf, direktor USAID nadlezan za jugoistocnu Evropu.

“Cinjenica da smo tu i da razmatramo mogucnosti za tehnicku pomoc na planu privrede pokazuje da u americkoj vladi postoji izvesna naklonost i razumevanje prema Crnoj Gori, problemima sa kojima se ona suocava i potrebi za nekom vrstom dodatne pomoci", kazao je americki zvanicnik.

Haf je doputovao u Crnu Goru sa sestoclanom delegacijom USAID kako bi proucio mogucnosti za ulaganja u tu republiku i utvrdio da li je politicka klima pogodna za to. Nakon jednonedeljnog boravka u Podgorici delegacija USAID najavila je otvaranje kancelarije u glavnom gradu Crne Gore, narednog meseca, kao i pomoc u procesu privatizacije i razvoju trzista kapitala. “Pomoc ce biti potpuno fokusirana, veoma usmerena i veoma skromna, sve dok je spoljni zid sankcija na snazi", rekao je Haf. On je dodao da ce za upucivanje znacajnije pomoci biti potrebno verovatno dva-tri meseca.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /