cetvrtak, 19. februar 1998.

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE U PRISTINI

Otvaranje otvaranje kancelarije EU

Pristina, Beta. - Delegacija Evropske unije, na celu sa sefom odseka za Jugoslaviju u Evropskoj komisiji Hansjorgom Krecmerom, razgovarala je juce sa sekretarom za informacije u Pristini Boskom Drobnjakom. “Krecmer se interesovao za ukupnu situaciju na Kosovu i Metohiji, koja je u poslednje vreme sve slozenija zbog ucestalih teroristickih napada", navodi se u saopstenju Sekretarijata za informisanje u Pristini. U saopstenju se dodaje da je Drobnjak naglasio da “medjunarodna zajednica mora da izvrsi konkretniji uticaj na albanske politicke vodje kako bi oni nedvosmisleno osudili terorizam koji predstavlja podjednaku opasnost za sve gradjane pokrajine".

“Ostvarena je obostrana saglasnost da Kosovo i Metohija predstavljaju neodvojivi deo Republike Srbije i SR Jugoslavije i da se jedino u okviru dijaloga dve strane moze doci do resenja", navodi se u saopstenju. Drobnjak je rekao da “najavljeni izbori za tzv. 'Republiku Kosovo' jos vise udaljavaju od neminovnog dijaloga i mirnog resenja dijaloga". “Krecmer je izneo stav da ti izbori nemaju niti ce imati bilo kakav legitimitet i vaznost u medjunarodnoj zajednici", navodi se u saopstenju i dodaje da je tokom razgovora naglaseno da se mora uloziti vise napora kako bi se realizovao sporazum o obrazovanju i da “se upravo resavanjem zivotnih pitanja moze na najbolji nacin doci do konacnog resenja".

“Krecmer se interesovao i za mogucnost otvaranja kancelarije EU u Pristini, koja bi, prema njegovim recima, svojim postojanjem pomogla u razbijanju iluzija albanske nacionalne manjine o nezavisnom Kosovu". Drobnjak je rekao da je “to pitanje u nadleznosti Savezne vlade", dodaje se u saopstenju Sekretarijata za informisanje u Pristini.

Van der Stul doputovao u Pristinu

Pristina, Beta. - Visoki komesar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za pitanja manjina Hans van der Stul doputovao je sinoc na Kosovo. Van der Stul koji je pre godinu dana imenovan i za licnog izaslanika predsedavajuceg OEBS ce tokom dva dana, u poseti koja ima privatni karakter, prikupiti osnovne informacije o situaciji na Kosovu. Kako je najavljeno, visoki komesar OEBS ce razgovarati sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom, predstavnicima Demokratskog saveza Kosova, Kosovskog odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda i predstavnicima vlasti u toj pokrajini.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /