cetvrtak, 19. februar 1998.

USAGLASENI DETALJI PRODUZENOG PRISUSTVA NATO U BOSNI

Nove mirovne snage - staro ime

U sastavu Sfora bice i specijalizovane jedinice za odrzavanje mira. Odluka o eventualnom smanjenju sadasnjeg nivoa posle septembarskih izbora

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Brisela

Nove snage zadrzace staro ime: Sfor, odnosno Stabilizacione snage. To je, za sada, jedina novost sa jucerasnje sednice Saveta NATO na kojoj su usagalaseni poslednji detalji produzenog vojnog prisustva u Bosni, nakon isteka mandata Sfor u junu ove godine. “Tim koji dobija ne menja ime dok utakmica jos traje" - primetio je juce jedan atlantski diplomata, navodeci kako ce se time “naglasiti kontinuitet" sa prethodnom, po njegovoj oceni “veoma uspesnom operacijom." Postoji, medjutim, i prozaicnije objasnjenje za zadrzavanje starog imena: jeftinije je, jer nece morati da se prefarbava staro i ispisuje novo ime na hiljadama tenkova, transportera, kamiona, drugih vozila i vojne opreme, kao i na objektima koje koriste medjunarodne snage.

Kao sto je i najavljivano nakon prethodne dve runde usaglasavanja, Savet NATO se opredelio za opciju “D" - koja predvidja zadrzavanje sadasnjeg nivoa snaga - s tim sto bi se nakon septembarskih izbora razmotrilo postoje li uslovi za prelazak na opciju “C", sto ce reci za izvesnu redukciju angazovanih trupa. Nove snage sa starim imenom imace, kao sto je takodje najavljeno, u svom sastavu i “specijalizovane jedinice" za odrzavanje javnog reda i kontrolu masa, sastavljene od paravojnih policijskih snaga tipa francuske Zandarmerije, spanske Civilne garde, italijanskih Karabinjera ili britanskih vojnika koji su taj “zanat" ispekli u Severnoj Irskoj. U atlantskim diplomatskim krugovima ukazuju da je jos prerano da se govori o njihovom broju, ali da, po svemu sudeci, nece biti vise od dva bataljona takvih “specijalaca".

Danas i sutra ce o opciji usaglasenoj u krugu “sesnaestorice" biti konsultovani Rusija i ostali partneri u bosanskoj operaciji van sastava zapadnog saveza (ukupno 20), da bi Savet NATO u petak to definitivno usvojio i nalozio vojnim vlastima da razrade detaljan Operativni plan novog Sfor.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /