cetvrtak, 19. februar 1998.

DELEGACIJA KOSOVSKIH SRBA RAZGOVARALA U MISIJI SAD U UJEDINJENIM NACIJAMA

Kosovo je unutrasnje pitanje Jugoslavije

Uslov za razgovor o Kosovu je da se Albanci odreknu nerealnih i maksimalisticih zahteva

Njujork, Beta. - Delegacija kosovskih Srba posetila je u NJujorku Misiju SAD pri UN i u razgovoru sa njenim predstavnicima ponovila zalaganje za mirno i demokratsko resavanje problema Kosova, saopstila je juce Informativna sluzba delegacije.

U delegaciji, koja je u visednevnoj poseti SAD, nalaze se episkop rasko-prizrenski Artemije i predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova Momcilo Trajkovic.

U saopstenju se navodi da su u razgovoru americke diplomate izjavile da se pitanje Kosova ne razmatra na sednicama Saveta bezbednosti UN, “jer je to interno pitanje Srbije i SR Jugoslavije". Oni su, medjutim, ostavili mogucnost da se taj problem stavi na dnevni red Saveta bezbednosti, “ukoliko se u dogledno vreme ne ucini nista na pokretanju dijaloga izmedju srpskih i jugoslovenskih vlasti sa kosovskim Albancima". Episkop Artemije i Momcilo Trajkovic rekli su da je glavni uslov za pokretanje dijaloga da se albanska strana odrekne “nerealnih i maksimalistickih zahteva" i da se resenje trazi u okvirima postojecih, medjunarodno priznatih granica Srbije i SRJ.

Nakon posete sedistu UN, episkop Artemije i Trajkovic sinoc na Univerzitetu Harvard, u organizaciji tamosnjeg Teoloskog fakulteta, odrzali predavanje na temu “Mirovni plan za Kosovo i Metohiju". Oni su tom prilikom ocenili da se sadasnja demografska situacija na Kosovu “ne moze koristiti kao povod za podrsku politici secesionizma albanskih ekstremista" i osudili svaku vrstu nasilja i terorizma, bez obzira sa koje strane dolazili.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /