cetvrtak - petak,
1, 2. januar 1998.

FRANC CURK, HILANDARAC IZ SLOVENIJE

"Zdravljenje" Dusanove zastave

Franc Curk je pre 18 godina stigao u Hilandar pravo sa katedre ljubljanske Likovne akademije, a na poziv tadasnjeg srpskog Ministarstva kulture. To putovanje je umnogome uticalo na zivotna opredeljenja jednog od najcenjenijih evropskih strucnjaka na podrucju likovne tehnologije i konzervacije, koji povremeno drzi predavanja na likovnim akademijama u Holandiji i Kini, a stalno je nastanjen u Nisu.

"U Hilandar sam stigao u vreme velikog posta i svi su prema meni bili izuzetno korektni, uprkos tome sto nisam Srbin", kaze profesor Curk koji danas ima pocasno zvanje Hilandarac van Hilandara, a koje se na Atosu daje samo onima koji su dali poseban doprinos manastiru. Profesor Curk je potom svake godine po nekoliko puta boravio u Hilandaru i najnovijim konzervatorskim postupcima zdravio njegove relikvije.

Najpre je trebalo konzervirati zastavu cara Dusana, a kasnije je njegova ekipa uspela da od propadanja sacuva vise od 330 eksponata, medju kojima su predmeti koje posetioci vide, ali i oni koji su duboko u riznicama. Posle toga sledila je konzervacija znacajnih hilandarskih ikona iz XI veka. Tako je konzervirano i od degradacije spaseno vise od 400 ikona.

"Zatekli smo dosta akutno stanje jer se u Hilandaru znacajan deo eksponata i ikona nalazi u upotrebi. Dezinfekcija i dezinsekcija su u ranijim periodima cesto vrsene neadekvatnim sredstvima, a starije konzervatorske skole su koristile materije koje su izazivale stetne posledice", kaze profesor Curk.

Godinama je njegova ekipa radila "multidisciplinarni posao" u kome nema rutine i koji podrazumeva restauraciju a ne rekonstrukciju. "Smatram da na eksponatima ili ikonama treba da se vide vekovi i istorija i da kompromisi nisu zdravi. Mogu se rekonstruisati neki manje vazni spomenici, ali ne i oni izuzetnih vrednosti."

Posle mnogo godina profesor Curk je postao clan hilandarskog bratstva. "I kada nisam u Hilandaru kontaktiram sa njima. Kada doputuju uvek su moji dragi gosti. Posecivali su me i dok sam ziveo u Sloveniji, a navrate i sada kada sam u Nisu", kaze Franc Curk.

Z. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /