cetvrtak - petak,
1, 2. januar 1998.

KAKO JE MILOSEVIC POSETIO HILANDAR

Faraon sleteo na paradajz

Poseta Slobodana Milosevica Hilandaru 1991. godine, kada je Milosevic jos bio u funkciji predsednika Srbije, medju monasima Hilandara ostace upamcena kao neprevazidjeni primer bahatosti i nepostovanja istorijskih vrednosti sopstvenog naroda.

Hilandarci kazu da je dosao iznenada, nenajavljen i da se vecina kaludjera tada namerno povukla u svoje kelije. Za njih je bio uvredljiv nacin na koji je Milosevic posetio Svetu goru jer je dosao helikopterom i sleteo direktno u manastirsku bastu, tamo gde monasi gaje povrce, salatu i paradajz.

Kada je stigao u manastir, u kome su ga docekali iguman Pajsije i otac Serafim, Milosevic je monahe, prema prici kaludjera Vasilija, pozdravio recima: "Zdravo, kako ste".

Kazu, nije se krstio niti na bilo koji drugi nacin pokazao postovanje prema svetinjama manastira koje su mu pokazivali. Kaludjeri, pak, uvredjeni, gosta nisu ponudili ruckom, sto je u Hilandaru obicaj. Od tada Hilandarci Milosevica interno zovu Faraon, pricao je monah Vasilije.

Ocigledno, ne samo nacin Milosevicevog dolaska na Svetu goru nego i njegov odnos prema istorijskim, kulturnim i duhovnim vrednostima Hilandara koje postuje ceo svet, vise govore o nedostatku onoga sto se zove elementarno vaspitanje nego o tome da li je neko ateista ili vernik.

J. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /