Subota, 3. januar 1998.

SIROM JUGOSLAVIJE NOVA 1998. SLAVLJENA I NA ULICAMA I TRGOVIMA

Uz valcere, petarde i rafale

Na prolecnoj temperaturi mnogi su najludju noc proveli veseleci se po gradskim trgovima i ulicama. Novogodisnje slavlje u Crnoj Gori i na Kosovu obelezeno i politickim tenzijama

Ispracaj stare i docek nove godine sirom Jugoslavije obelezen je na prolecnoj temperaturi, prvim spontanim slavljima na ulicama gradova ali se istovremeno, na primer, u Pristini i Podgorici nije mogao izbeci osecaj rastucih politickih tenzija.

Prema izvestajima agencija i nasih dopisnika, najveselije je bilo u “slobodnim gradovima", odnosno tamo gde su na celnim mestima opozicionari. Tako je, recimo, u Novom Sadu vise od 100.000 ljudi na Trgu slobode u ponoc zaigralo valcer uz “pucnje" sampanjca, a na slican nacin provodile su se i Nislije, Kragujevcani, Cacani...

Da ljubomorno cuvaju pobedu postignutu glasackim listicima na prethodnim lokalnim izborima, pokazali su gradonacelnici ovih gradova koji su se obratili svojim ziteljima sa najlepsim zeljama uz svetlost vatrometa, hiljade sveca i prskalica. Na zalost, okolnosti i doskorasnje ratno okruzenje ucinili su da provod nije prosao bez pucnjeva iz lakog, a ponegde i iz “teskog" naoruzanja.

I tako, dok su Nislije izabrale svog gradonacelnika za licnost godine, a Kragujevcani zaigrali “sitno sumadijski" u Beogradu je ulicno slavlje proteklo “mrsavo" u odnosu na proslogodisnji docek jer se na glavnom trgu naslo tek nesto vise od 10.000 ljudi. Cacani su, izvestavaju ocevici, za ovaj docek malo vise “zavirili u flasu" a Vranjanci su se u najvecem broju opredelili za topao kafanski kutak.

Da se politika ne moze izbeci ni u “najludjoj noci" uverili su se u Crnoj Gori i na Kosovu. U drugoj federalnoj jedinici uz tradicionalnu novogodisnju trpezu “servirane su" najave politicara i analiticara da bi januar 1998. mogao dovesti u opasnost gradjanski mir. Takodje, stanovnicima Pristine prelazak u n7ovu godinu obelezen je studentskim protestima, a Srbi i Albanci ponovo su gledali razlicite TV programe. U prvom minutu 1998. najlepsi poklon dobila je jedna mama u Beogradu: decaka od 4,2 kilograma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /