Subota, 3. januar 1998.

KARLOS VESTENDORP, VISOKI PREDSTAVNIK ZA BIH

Ponasanje Krajisnika u domenu psihijatrije

Vestendorp najavio da ce u Bosni biti uveden protektorat ukoliko ne bude napretka u dejtonskom mirovnom procesu

Sarajevo, Beta. - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Karlos Vestendorp izrazio je uverenje da ce u mirovnom procesu u Bosni i Hercegovini biti postignut napredak, ali nije iskljucio mogucnost da, ukoliko se to ne dogodi, bude uveden protektorat. “Mislim da nece biti neophodno uvodjenje protektorata, ali naravno, ako ne bude progresa, u sta ne verujem, za tri-cetiri meseca, bicu prvi koji ce medjunarodnoj zajednici reci: ovo ne radi, pokusajmo nesto drugo", rekao je Vestendorp sarajevskim “Vecernjim novinama".

On je dodao da “protektorat nije opcija na kojoj se bazirao Dejtonski mirovni sporazum" i da je, buduci da je BiH deo Evrope, “mnogo bolje da lokalne vlasti donose odluke". Vestendorp je najavio da ce Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u narednoj godini “dati sansu stranama u BiH da same nadju resenje", ali da ce, u slucaju blokade, sama ponuditi resenja. Dve oblasti u kojima bi se uskoro mogla ocekivati resenja iz OHR, “ukoliko se strane u BiH ne budu dogovorile", prema Vestendorpovim recima, jesu jedinstvene registarske oznake na celom podrucju BiH i zajednicka valuta.

Vestendorp je ocenio da vlasti i stranke u Bosni i Hercegovini “odbijaju da prihvate jedni druge" jer jos “veruju kako je zajednicki zivot pretnja njihovim (etnickim) zajednicama". “Politicke stranke u BiH su uglavnom jednonacionalne jer svi smatraju da sebe moraju braniti i stititi od drugih", ocenio je visoki predstavnik. “Ovde su Hrvati protiv Bosnjaka, Bosnjaci protiv Srba...I to je ono sto ne valja i sto se mora izmeniti", rekao je Vestendorp.

On je optuzio clana bosanskog Predsednistva iz Republike Srpske Momcila Krajisnika i “ljude koji razmisljaju poput njega" da su “odgovorni za stanje u RS". “Ako je njihova ideologija, kao sto jeste, nezavisnost RS, koju ja ne podrzavam, ali koja postoji, onda bi se oni trebali ponasati drugacije", kazao je Vestendorp. On je dodao da bi, da je na Krajisnikovom mestu, “bio kooperativan prema medjunarodnoj zajednici, dobio punu podrsku i doveo svoj narod u polozaj bolji od onog u Federaciji BiH i onda, u normalnoj demokratskoj zemlji, trazio samoopredjeljenje". “Krajisnik cini upravo suprotno, i to je nesto u domenu psihologije, mozda cak psihijatrije", kazao je Vestendorp.

Prema njegovom misljenju, “jedini nacin za demokratske promene u RS jeste otvaranje medija, cak i uz upotrebu sile". “Ruzno je da zemlju moras demokratizovati upotrebom sile, ali u slucaju kada imate ovako nenormalan mentalitet u liderstvu, onda to morate uciniti", naglasio je visoki predstavnik.

Buducnost BiH je u integraciji i pomirenju

Sarajevo, Beta. - Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp ocenio je 1997. godinu kao godinu u kojoj je postignuto “mnogo dobrih predznaka u ostvarivanju slobode kretanja, obnovi privrede, povratku izbeglica i izboru novih opstinskih vlasti na demokratskim izborima".

U novogodisnjoj cestitki gradjanima BiH koju je poslednjeg dana prosle godine licno uputio preko drzavne TV BiH, on je naglasio kako je tokom sestomesecnog boravka u BiH “osetio veliko zadovoljstvo, jer da vecina gradjana BiH razmislja o buducnosti kroz uspostavljanje zajednickih interesa". “Buducnost BiH je u integraciji i pomirenju", porucio je on.

Takodje je naglasio kako su izbori koji ce se odrzati krajem 1998. godine “sansa za sve gradjane BiH da se izbore za promene i zivot ucine boljim". “Nadam se da ce BiH u buducnosti biti potpuno integrisana u Evropu i da ce to biti ujedinjena zemlja, u kojoj ce Srbi, Hrvati i Bosnjaci biti Bosanci i Evropljani", porucio je Karlos Vestendorp.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /