Subota, 3. januar 1998.

SAOPSTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA ALBANIJE

Primena sile je najgori izbor

Pristina, Beta. - Albansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je "grubu primenu policijske sile" nad albanskim studentima tokom demonstracija na Kosovu. U saopstenju ministarstva koje prenosi Radio Tirana, navodi se da "agresivni stav" prema pravu na skolovanje na maternjem jeziku, primena sile, zlostavljanje i hapsenje albanskih demonstranata i njihovih nastavnika "nisu u skladu sa duhom evropeizacije Balkana, za koju su se izjasnile beogradske vlasti na samitu na Kritu".

Dijalog sa ucesnicima mirnog studentskog protesta, realizacija Sporazuma o obrazovanju kojeg su potpisali 1996. tadasnji predsednik Srbije Slobodan Milosevic i lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova, davanje prava na skolovanje na maternjem jeziku i u legitimnim institucijama - bili bi najefikasniji putevi za smanjivanje napetosti na Kosovu, ocenjuje albansko Ministarstvo spoljnih poslova. "Vreme je da se, stabilizovanjem novih politickih institucija u Beogradu nakon predsednickih izbora, odustane od stare nacionalisticke taktike konfrontacije i da se problemi sagledaju realnije i rese putem dijaloga", navodi se u saopstenju.

"Primena sile na nacin na koji to cini beogradski rezim, najgori je izbor za integraciju u civilizovanu evropsku porodicu", zakljucuje albansko ministarstvo spoljnih poslova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /